Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ziua Internaţională a Rromilor – Eliseni,10.04.2016

,,Avias o ges amaro

Rromano ges barvalo

O rromen bakren chinena

Rromano ges von kerena

Ko sekon kher,ziya sunen

E , chavore  chelen

Andar o saste chena

Savoren te akharas

Te miken o gage amen,

Te das duma akana amen!

   În data de 10.04.2016,Asociaţia ,,Gi Rromano”a organizat o manifestare culturală în localitatea Eliseni cu prilejul Zilei Internaţionale a Rromilor.

1971,este un an important in istoria rromilor.

Atunci la Londra, este   organizat primul Congres Internațional al Rromilor la care au participat delegați din toate ţările lumii.

Atunci a fost recunoscută oficial, limba rromani, a fost ales imnul  şi s-a decis ca ziua de 8 aprilie să fie declarată  Ziua Internaţională a Rromilor.

În românia a fost recunoscută aceasta zi în 2006.

Deatunci si la noi,a devenit traditia deja ,ca in fiecare an să sărbatorim aceasta zi in ciuda tuturor prejudecăților și stereotipurilor  nu ne-am pierdut identitatea,păstrăm și prețuim cultura lăsată de strămoși .

In acest spirit ,am reusit şi anul acesta , să aducem împreună elevi rromi ,care au dansat, au  cântat și au recitat poezii specifice culturii rrome, în limbile română, rromani și maghiară.

 Au transmis un mesaj al toleranței, al multiculturalității , o dovadă că comunitatea rromă din județul Harghita există și se manifestă cultural și lingvistic și își dorește să devină un partener egal, si  respectat, cu si celelate etnii.

Sper ca evenimentul de astăzi a reprezentat un semnal către întreaga comunitate rromă și în special către tinerii ei , că trebuie să își asume cu curaj identitatea de rrom și să dovedească că pot fi cetățeni model ai acestei țări și ai Europei, în respect față de legile și valorile ei, astfel încât să putem schimba imaginea negativă ce ne însoțește uneor.

Convieţuirea interetnică este posibilă! Iar copiii sunt cei care pot schimba multe lucruri şi mentalităţi. Dovada se vedea  în sală,  în desene ale unor elevi români, rromi şi maghiari din toate colţurile judeţului Harghita care au participat la concursul de desen,,LEGENDA ŢIGANILOR” organizat pentru Ziua Internaţională a Rromilor.

 Le mulţumesc tuturor educatorilor şi învăţătorilor,profesorilor care au înţeles intenţia şi mesajul nostru.

Pe această cale, doresc să mulțumesc pentru sprijinul acordat   Inspectoratului Școlar Județean Harghita,Primăriei si Consiliului local Secuieni , precum și tuturor oamenilor inimosi,care  ne-au  fost alături în organizarea acestui eveniment.

                                                                                                                      Prof: Core Maria

                                                                                                    Pres.As.Cult,,Gi Rromano”- Harghita
Un comentariu la “Ziua Internaţională a Rromilor – Eliseni,10.04.2016

  1. mihai precup

    Este un exemplu de reusita, care arata ca este posibil acest lucru, aici, in judetul Harghita. Din pacate, desi oamenii, in marea lor majoritate stiu si aplica acest lucru, politicienii nu doresc ca acest lucru sa fie recunoscut public pentru ca ei ar ramane fara obiect. Acesti politicieni locali si-au construit cariera pe invrajbirea oamenilor, indiferent de etnie. Alte idei, in sprijinul oamenilor, sa faca locuri de munca, sa aduca prosperitate si siguranta nu au avut si nici nu vor avea. Timpul lor a trecut. Chiar daca nu vor sa recunoasca, ei, acesti politicieni, sunt sortiti esecului pentru ca oamenii ii stiu cu adevarat cum sunt: falsi, lipsiti de cinste.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.