Ziua Internațională a Studenților la Miercurea-Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

Cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților, Consiliul Județean Harghita a organizat marți, 17 noiembrie 2015, o dezbatere axată pe problemele de tineret, rolul tinerilor în societate, strategiile europene de tineret și implicarea tinerilor în politică.

Dezbaterea a fost deschisă de Borboly Csaba, președintele consiliului județean care i-a salutat pe cei prezenți, printre care s-au numărat și reprezentanții consiliilor de elevi și asociațiilor studențești, Barti Tihamér și Incze Csongor, vicepreședinții consiliului județean, Geréd Imre, vicepreședinte executiv în cadrul Departamentului pentru tineret UDMR, Bíró Barna Botond și Kozma István, consilieri județeni. Președintele consiliului județean a făcut o scurtă prezentare a situației tinerilor și a afirmat că această discuție are ca scop promovarea și susținerea tinerilor, motivarea acestora în a rămâne pe teritoriile natale și implicarea acestora în viața publică. „Se iau foarte puține decizii la nivel local, județean sau chiar național în ceea ce privește viitorul tinerei generații, iar această întâlnire se vrea a fi o deschidere spre problemele cu care se confruntă tinerii. Politica, administrația locală nu sprijină tinerii în a rămâne acasă. Trebuie să avem în vedere ca acei tineri care pleacă la studii sau la muncă să fie motivați în a se întoarce acasă, unde să poată avea siguranța unui viitor”, a afirmat Borboly Csaba. Acesta a mai adăugat că schimbarea se poate face doar prin cooperare și implicare și a ținut să mulțumească reprezentanților consiliilor de elevi și organizaților studențești care se implică activ în viața publică. Politicile de tineret sunt reglementate în legislația fiecărei țări, președintele consiliului județean se află în momentul de față în faza de consultare în ceea ce privește elaborarea unui proiect de raport în cadrul Comitetului Regiunilor, care printre altele are ca scop motivarea tinerilor de a se implica în viața politică. Acesta a făcut o scurtă prezentare a proiectului de raport și a ținut să menționeze că orice părere, observație în legătură cu acest act este bine venită, urmând a fi introdusă în proiect. (http://www.borbolycsaba.ro/…/nou-mandat-de-raportor-pentru…/) De asemenea, Borboly Csaba a menționat că este important să fie prezentată și opinia tinerilor din această regiune, dat fiind faptul că la nivel european se încearcă elaborarea de strategii de tineret care să confere o bază celor peste 16 milioane de tineri care adesea nu știu care este calea de urmat.

Întrevederea a urmat cu o discuție liberă la care au participat tinerii politicieni menționați mai sus și în cadrul căreia s-a vorbit despre avantajele și dezavantajele de a alege cariera politică, începuturile carierei politice și importanța mediilor de comunicare în organizarea evenimentelor dedicate tinerilor. Reprezentanții consiliilor elevilor și asociațiilor studențești au avut ocazia de a pune întrebări și de a lămuri aspectele neclare în ceea ce privește urmarea unei cariere politice.

Pentru rezultatele notabile, implicarea în viața publică și organizarea evenimentelor dedicate tinerilor, Consiliul Județean Harghita a premiat opt tineri. Keresztes Gertrúd, Ferencz Anita, Bándi Szabolcs, András Előd, Nemes Hortenzia Aranka, Sándor Rita, Majlát Renáta, Czine Buzsi István au primit Premiul Promisiune, în semn de apreciere pentru contribuția eficientă la dezvoltarea comunitară din județul Harghita. (Detalii despre distincțiile și premianții Consiliului Județean Harghita găsiți pe pagina de web: http://judetulharghita.ro/distinctiile/premiantii.html)

Programul a continuat prin prezentarea programului de proiecte de tineret a consiliului județean, strategiei județene de tineret a Consiliului Județean Harghita. Prevenirea folosirii drogurilor și drepturile elevilor, au fost alte două teme prezentate în cadrul întâlnirii. În ceea ce privește activitatea Fundației Județene de Tineret Harghita, reprezentanții tinerilor au formulat mai multe opinii referitoare la organizarea programelor care pot contribui la îmbunătățirea activității acesteia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy