S-a dublat numărul actelor administrative nelegale constatate de Instituţia Prefectului Harghita

0

Articol disponibil în: Română

Numărul actelor administrative nelegale constatate de Instituţia Prefectului, adoptate de primării sau Consiliul Judeţean Harghita, aproape s-a dublat în 2015 faţă de anul anterior, se arată în bilanţul activităţii instituţiei pe anul trecut, făcut public luni de prefectul Adrian Jean Andrei. Potrivit documentului menţionat, în anul 2015 au fost supuse verificării aproximativ 40.000 de acte administrative adoptate de cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Dintre acestea, s-au constatat a fi nelegale şi au fost supuse procedurii prealabile un număr de 1.622 acte administrative, faţă de 824 de acte nelegale constatate în 2014. 

Potrivit procedurii, actele constatate ilegale au fost retrimise la consiliile locale sau Consiliul Judeţean, în vederea revocării sau modificării, iar acolo unde acest lucru nu s-a întâmplat, Instituţia Prefectului le-a atacat în instanţa de contencios administrativ. 

Potrivit datelor statistice, în 2015 au fost revocate sau modificate 1407 acte administrative, în 33 de cazuri s-a apelat la instanţă, iar în restul cazurilor actele se află încă la consiliile locale. 

Numărul actelor declarate nelegale este cel mai mare din ultimii cinci ani, dar a scăzut numărul celor atacate în contencios administrativ, în 2014 şi 2013 fiind înregistrate 53 de astfel de situaţii. 

Bilanţul Instituţiei Prefectului mai arată că s-a înregistrat o creştere a numărului de procese aflate pe rolul instanţelor de judecată. Dacă în 2014 Instituţia Prefectului a avut 264 de dosare în instanţă, în 2015 numărul acestora a fost de 357, majoritatea fiind cauze de fond funciar. Anul trecut, în 106 cauze au fost pronunţate sentinţe judecătoreşti definitive, din care în 61 cauze au fost pronunţate soluţii favorabile instituţiei prefectului. 

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat că anul 2015 a fost unul dificil, atât din punctul de vedere al volumului de acte cât şi al acţiunilor ilegale iniţiate de unele unităţi administrativ teritoriale.

„Anul 2015 a fost un an destul de dificil şi în ceea ce priveşte volumul de muncă şi de acte administrative înregistrate la Instituţia Prefectului, asupra cărora s-a solicitat tutela administrativă, dar şi prin prisma apariţiei multor acţiuni ilegale, şi mă refer aici la memorandumurile pentru declararea autonomiei, pe care prefectul le-a atacat în instanţă şi a avut câştig de cauză. De asemenea, în 2015 a trebuit să facem toate demersurile pentru a finaliza procesul de inventariere a unităţilor administrativ teritoriale, conform legii 165/2013”, a declarat prefectul Harghitei. 

În ceea ce priveşte 2016, Adrian Jean Andrei a spus că va fi „şi mai dificil şi complex”, întrucât se vor desfăşura două procese electorale, unde prefectul are atribuţii clare de a garanta respectarea legii. „Voi continua să dezvolt aceeaşi interfaţă a Instituţiei Prefectului cu cetăţenii din judeţ, pentru că suntem furnizori de servicii publice, iar cetăţenii trebuie să simtă acest lucru şi să se bazeze pe autoritatea Instituţiei Prefectului”, a conchis prefectul Harghitei.

AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy