IJJ Harghita: bilanțul ultimei săptămâni – 24 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 17.06-23.06.2024, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 24 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona Miercurea Ciuc(4), Toplița(6), Cușmed(1), Izvoru Mureșului(3), Sântimbru(1), Vărșag(2), Tulgheș(1), Odorheiu Secuiesc(1), Bălan(2), Băile Tușnad(1), Borsec(1) și Zetea(1).

Dintre cele 24 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția pentru alungarea acestora în 9 cazuri, deoarece urșii nu mai erau prezenți la locurile indicate de către apelanți în restul cazurilor.
Prezența urșilor în urma apelurilor primite a fost confirmată de către jandarmi în următoarele zone: Miercurea Ciuc(2), Toplița(3), Cușmed(1), Izvoru Mureșului(1), Zetea(1) și Bălan(1).
Pentru cele 9 apeluri în care s-a confirmat prezența unor urși, precizăm faptul că în toate cazurile la fața locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi care a reușit să alunge animalele sălbatice în pădure cu ajutorul semnalelor acustice și luminoase.


De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 211 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.

IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy