Consiliul Județean Harghita acordă o importanță deosebită turismului religios din județ și păstrării tradițiilor locale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Șumuleu Ciuc, gazda celei de-a 40-a ediții a Congresului Europassion

În perioada 6-9 iunie, 140 de participanți din 12 țări europene vor lua parte  la evenimentul internațional Congresul Europassion care are drept scop cunoașterea și promovarea jocului de pasiune în vederea regăsirii valorilor creștine.

În acest context, joi, 30 mai, la sediul Consiliului Județean Harghita, o conferință de presă la care au participat reprezentanți ai instituției, ai Primăriei municipiului Miercurea Ciuc, ai Centrului Cultural Județean Harghita și ai Fundației Csíksomlyó Passió.

Detalii despre programul evenimentului pot fi găsite AICI-click

În Șumuleu Ciuc, tradiția prezentării pieselor cu patimile lui Isus Hristos datează de secole, iar în anul 1996, după ce regimul comunist a interzis jucarea acestor piese, cu sprijinul comunității Europassion, tradiția a fost reînnoită.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat că pentru județ este o onoare să fie gazda unui eveniment atât de important pentru comunitate, mulțumind celor implicați pentru colaborare.

Este o onoare pentru noi să fim gazda acestui eveniment și cred că viața culturală din județul Harghita este vie și merită să fie pusă pe harta europeană. Realizarea acestui eveniment ne arată că mergem în direcția bună, prin această colaborare aducând beneficii regiunii, crescându-i atractivitatea”.

Din Asociația Europeană Europassion fac parte 87 de grupuri, din 16 țări din Europa, care prezintă piese cu patimile lui Hristos.

Consiliul Județean Harghita acordă o importanță deosebită turismului religios din județ și sprijină păstrarea acestor tradiții, prin programul ce se va derula în cadrul congresului urmărindu-se promovarea interesului publicului față de cultură și religie, a locațiilor turistice și religioase din județ, respectiv dezvoltarea tradițiilor culturale și locale prin intermediul conceptului jocului de pasiune.

Mă bucur că vom avea un eveniment prin care vom putea consolida mulțumirea comunitară care se exprimă de la an la an prin jocul de pasiune. Nu putem evalua valoarea reală a acestui eveniment care reprezintă valorile creștine din comunitate”,  a apreciat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

Sogor Eniko, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, a apreciat că nu există o dovadă mai bună pentru beneficiile aduse de Uniunea Europeană ca acest eveniment, granițele fiind deschise pentru a prezenta regiunea celor 31 de grupuri ce vor fi prezente.

O delegație formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Harghita, Fundației „Csiksomlyoi Passio” și Primăriei Miercurea-Ciuc, a participat în perioada 8-11 iunie 2023 la Congresul anual al Europassion, organizat la Horice na Sumave, Cehia, fiindu-i înmânată, în data de 10 iunie 2023, statueta călătoare reprezentativă care va fi predată în acest an Germaniei.

Scopul programului este de a prezenta calea experienței religioase, ospitalitatea localnicilor, valorile culturale și frumusețile, a punctat Svella Adél, din partea Fundației „Csiksomlyoi Passio”, arătându-și speranța că cei care vor participa în acest an vor reveni și în următorii ani ca turiști.

Ferencz Angéla, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, a apreciat că evenimentul de la Șumuleu Ciuc este un eveniment de diplomație culturală, rezultat din munca perseverentă, de-a lungul anilor, moștenirea lăsată de călugării franciscani fiind arc peste timp.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy