Hargita Megye Tanácsa kiemelt jelentőséget tulajdonít a megye vallási turizmusának és a helyi hagyományok megőrzésének

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Csíksomlyó a 40. Europassió Kongresszus házigazdája

Június 6-9. között 12 európai ország 140 résztvevője vesz részt az Europassió Kongresszus nemzetközi rendezvényen, amelynek célja a figyelemfelkeltés és a passiójáték népszerűsítése a keresztény értékek újrafelfedezése érdekében.

Ennek kapcsán május 30-án, csütörtökön Hargita Megye Tanácsának székhelyén sajtótájékoztatót tartottak az intézmény, a csíkszeredaii városháza, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Csíksomlyói Passió Alapítvány képviselőinek részvételével.

A rendezvény programjának részletei itt olvashatók: https://csiksomlyoipassio.ro/

Csíksomlyón évszázados hagyománya van a passiójátékok bemutatásának. Miután a kommunista rendszer betiltotta a passiójátékok előadását, 1996-ban az Europassió közösség támogatásával sikerült felújítani a hagyományt.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, megtiszteltetés a megyének, hogy a közösség számára ilyen fontos eseménynek adhat otthont, és köszönetet mondott az érintetteknek az együttműködésért.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy otthont adhatunk ennek a rendezvénynek, és úgy gondolom, hogy Hargita megye kulturális élete élénk, és megérdemli, hogy felkerüljön Európa térképére. A rendezvény megvalósítása azt mutatja, hogy jó irányba haladunk, az együttműködés révén előnyöket hoz a régiónak, növeli annak vonzerejét.” – mondta.

Az Europassió szervezetet 16 európai ország 87 csoportja alkotja, amelyek passiójátékokat mutatnak be.

Hargita Megye Tanácsa nagy jelentőséget tulajdonít a megyében a vallási turizmusnak, és támogatja e hagyományok megőrzését. A kongresszus programja a kultúra és a vallás iránti közérdeklődés, a megye turisztikai és vallási helyszínei, valamint a kulturális és helyi hagyományok fejlesztése a passiójáték koncepcióján keresztül.

„Örülök, hogy lesz egy olyan rendezvényünk, amelyen keresztül erősíteni tudjuk azt a közösségi elégedettséget, amely évről évre a passiójátékon keresztül jut kifejezésre. Nem tudjuk felmérni ennek a rendezvénynek a valódi értékét, amely a keresztény értékeket képviseli a közösségben” – mondta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere szerint nincs is jobb bizonyíték az Európai Unió előnyeire, mint ez a rendezvény, hiszen a határok nyitva állnak, hogy bemutassák a régiót a jelenlévő 31 csoportnak.

A Hargita Megye Tanácsa, a „Csíksomlyói Passió” Alapítvány és a Csíkszereda Városháza képviselőiből álló küldöttség részt vett a csehországi Horice na Sumave-ban 2023. június 8-11. között megrendezésre kerülő éves Europassió Kongresszuson, és 2023. június 10-én átadták a reprezentatív vándorszobrot, amelyet idén adnak át Németországnak.

A program célja a vallási élmények, a helyi vendégszeretet, a kulturális értékek és szépségek útjának bemutatása – mondta Svella Adél a Csíksomlyói Passió Alapítvány részéről, kifejezve reményét, hogy az idén résztvevők a következő években turistaként térnek vissza.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere elmondta, hogy a csíksomlyói rendezvény a kultúrdiplomácia eseménye, az évek óta tartó kitartó munka eredménye, a ferences szerzetesek által hátrahagyott örökség az idők során átível.

  • információk és fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy