Csíki Jazz 2024 – festival de calitate și de mare varietate

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Un public care aplaudă în picioare, concerte cu casa plină, experiențe muzicale și comunitare de neuitat au caracterizat cea de-a 14-a ediție a Csíki Jazz. În cele patru zile ale evenimentului, mii de persoane au participat la programele muzicale, literare și pentru copii.

  • photo credit: Kelemen Kinga

Csíki Jazz s-a desfășurat între 25 și 28 iulie 2024 la Cetatea Mikó, în fața cetății, la Cafeneaua Kulissza, la Centrul Cultural Zengő Tér și la Antderground Ant Bar. Festivalul Internațional de Jazz din Miercurea Ciuc a fost organizat de Asociația Mini Jazz Festival în parteneriat cu Primăria Miercurea Ciuc, Centrul Cultural Județean Harghita și Consiliul Județean Harghita. În cele patru zile au avut loc cincisprezece concerte, artiști din șapte țări au prezentat cincisprezece stiluri muzicale. Au putut fi ascultați artiști locali, dar și artiști din București, Sibiu, Ungaria, Franța, Germania, Spania, Norvegia, Suedia. Joi, trupe talentate de copii și tineri s-au prezentat cu mare succes, în așa-numita zi „aproape jazz”. În acea seară, la Kulissza au avut loc deja concerte reușite, Mano&Gregor și trupa locală Meshroom au încălzit atmosfera pentru festival.

Anul acesta, atelierele au avut un mare succes: Palya Bea a susținut un workshop despre puterea eliberatoare a cântatului, Szalóki Ági a cântat pentru copii mici și părinți, iar la atelierul susținut de Tony Lakatos, muzicienii locali au putut învăța de la renumitul saxofonist internațional. În fiecare seară au avut loc jam session-uri, unde muzicienii din Miercurea Ciuc, Catalonia, Ungaria și București au putut cânta împreună pe limba internațională a jazz-ului.

Programele pentru copii au fost foarte populare: concert gratuit Mesehetes, povestea lui Fodor Sándor, Csipike, iar în corturile supravegheate de HelloWuud, Mycreativeplace și Kip-Kop Móka, copiii au realizat multe instrumente muzicale de jucărie și meșteșugărești și au pictat.

Anul acesta am dedicat mai mult spațiu întâlnirii dintre muzică și literatură, mare succes având Pár-Beszéd-ul muzical-literar al lui Dés László și Lövétei Lázár László.

Curtea Cetății Mikó a fost plină la concerte vineri și sâmbătă seara, iar duminică a fost deja plină de la început. Vineri, un mare succes l-a avut Trio-ul lui Tálás Áron completat de cântărețele Palya Bea și Szalóki Ági, sâmbătă, spectacolul pe scena mare al lui Lukács Márton din Miercurea Ciuc, apoi concertul Ramonei Horváth și al lui Tony Lakatos, iar ziua s-a încheiat cu petrecerea trupei Szigeti Juli Band. Duminică, publicul a aplaudat în picioare deja după concertul de deschidere, Trio-ul lui Marco Mezquida cu greu a fost lăsat să părăsească scena. Quartetul Free Sound al lui Dés László a oferit apoi muzică de improvizație magică, iar Rymden, conform așteptărilor, a oferit un gust din pulsul jazz-ului scandinav modern.

Din rândul domeniilor artistice, pictura s-a alăturat și ea festivalului, elevii Școlii de Arte Nagy István au creat timp de patru zile în timpul concertelor din castel.

„În cele patru zile ale festivalului, am avut aproximativ două mii de spectatori, la care se adaugă publicul atelierelor, activităților pentru copii și jam session-urilor. Mulțumim spectatorilor că și în acest an au fost un public deschis și receptiv la jazz, suntem bucuroși că am putut participa la crearea unei astfel de experiențe muzicale și comunitare fantastice. Mulțumim din inimă pentru ajutorul co-organizatorilor și pentru sprijinul sponsorilor noștri. Mulțumesc echipei organizatorice și voluntarilor noștri. Echipa a fost senzațională în acest an. O menționez pe colega mea de organizare, Antal Rozalinda, dar fiecare a performat la un nivel înalt în domeniul său, am reușit să împărțim bine munca și mulți au lucrat din greu pentru ca Csíki Jazz de anul acesta să fie un astfel de succes, o experiență atât de super” – a spus Szilágyi Nóra , organizatorul principal.

Echipa organizatorică Csíki Jazz

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy