ISU Harghita: Misiunile pompierilor din ultimele zile ale lunii iulie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 30-31 iulie a.c., o pondere de peste 85% o reprezintă intervențiile desfășurate de echipajele SMURD, care au asistat medical 19 persoane aflate în dificultate.

Totodată, în cursul zilei de marți, salvatorii Detașamentului de Pompieri Gheorgheni au gestionat o misiune de asigurare a măsurilor PSI în urma producerii unui accident rutier, în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă, pe DE578, localitatea Valea Strâmbă, soldat cu rănirea motociclistului, preluat și transportat la spital de către echipajul SMURD.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea-Ciuc au intervenit pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetație uscată, fiind afectată o suprafață de aproximativ 0,5 ha teren, în satul Delnița, comuna Păuleni-Ciuc.

Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Nu igienizați terenurile prin incendiere!

Reamintim cetățenilor că utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile este STRICT INTERZISĂ, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor.  Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Iată câteva motive pentru a evita această practică:

❗Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.

❗Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.

❗Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.

❓Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:

❗Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.

❗Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.

Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.

Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!

Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play, unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy