ISU Harghita: Misiunile gestionate de pompieri în ultimele 24 de ore (12 august)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 12 august a.c., în jurul orei 16.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita a fost sesizat, prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui accident rutier pe DE 578, localitatea Stânceni, județul Mureș, în care au fost implicate două autoturisme. Pentru salvarea victimelor, inspectoratul a mobilizat de urgenţă două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenție Nr. 2 Toplița, care au intervenit cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și cu o ambulanţă SMURD, fiind solicitate în sprijin 2 ambulanțe SAJ, respectiv echipajul SMURD de la Deda. Echipajele de intervenție, ajunse la locul producerii accidentului, au constatat că sunt 5 victime (trei adulți și doi copii), din care 1 adult a rămas încarcerat într-unul dintre autovehicule. Echipajul de descarcerare a evacuat unul dintre șoferi, rămas captiv în mașina avariată, iar echipajele de pompieri militari paramedici și echipajele medicale SAJ au procedat la acordarea primului ajutor medical victimelor, ulterior toate fiind transportate la spital, pentru îngrijiri suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, ieri, 11 persoane au fost asistate medical, în urma intervențiilor pentru acordarea măsurilor de prim ajutor derulate de către echipajele SMURD.

De asemenea, echipajele operative au acționat pentru deblocarea unei uși de apartament, în municipiul Gheorgheni, pentru asistența/transportul unei persoane supraponderale, în sprijinul unui echipaj SAJ, precum și pentru stingerea unui incendiu.

Noaptea trecută, în jurul orei 01.00, echipajele Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc și SVSU Siculeni au intervenit în localitatea Siculeni, unde au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință. Pompierii au reușit să stingă focarele, care se manifestau mocnit la o ladă frigorifică și o canapea, în aproximativ o oră, împiedicând propagarea flăcărilor. Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o efectul termic al curentului electric, produs de un cablu electric defect. Fumul degajat a afectat pereții, mobilierul și au ars parțial o ladă frigorifică, o canapea și o priză electrică.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu de natură electrică, vă recomandăm să:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

-instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Printre alte informații relevante menționăm faptul că, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, ce au semnalat prezența animalelor periculoase (urși) în localitățile Miercurea Ciuc și Fitod.

NU UITAȚI!

Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri!

Informați-vă și fiți pregătiți în legătură cu modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență, prin accesarea Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență – https://fiipregatit.ro și descărcarea aplicației DSU pentru mobil.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE     

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy