Harghita – măsuri de siguranţă în minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”

0

Articol disponibil în: Română

Instituția Prefectului Județul Harghita

În perioada 15-18 august instituțiile MAI vor asigura punerea în aplicare a planului de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, premergător și pe timpul minivacanței prilejuite de  Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”.

În județul Harghita va fi asigurată o prezență activă în stradă pentru a preveni faptele ilegale și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul producerii unor incidente, precum și pentru acordarea unei atenții deosebite locurilor aglomerate, în zona lăcașurilor de cult și în stațiunile turistice.

Polițiști vor acționa pentru păstrarea ordinii și siguranței publice, apărarea patrimoniului public și privat, creșterea gradului de siguranță rutieră și al transporturilor.

Pompierii militari vor interveni în toate cazurile de situații de urgență, atât în ceea ce privește limitarea efectelor unor fenomene meteo sau hidrologice periculoase, ținând cont de prognozele pentru începutul lunii iunie.

Jandarmii vor executa misiuni pentru ajutorarea persoanelor aflate în situații de risc, iar jandarmii montani vor monitoriza zonele din stațiunile montane și traseele turistice.

Vor acționa în sistem integrat alături de instituțiile MAI, Serviciul Județean de Ambulanță Harghita, Serviciul Salvamont Harghita dar și alte instituții cu atribuții, astfel încât activitățile socio – economice să se desfășoare în condiții de legalitate, iar cetățenii să poată petrece minivacanța ce urmează în siguranță.

          Inspectoratul de Poliție Județean Harghita

În perioada minivacanței, polițiștii harghiteni se vor asigura că cetățenii au parte de zile liniștite, fără evenimente neplăcute  

În perioada zilelor libere ocazionate de sărbătoarea creștin ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita se vor afla la datorie pentru a răspunde prompt solicitărilor venite din partea cetățenilor aflați în situații vulnerabile sau de risc, dar și pentru îndeplinirea misiunilor de sprijin necesare îndeplinirii atribuțiilor din competența instituțiilor de cooperare și autorităților publice.

În această perioadă, polițiștii rutieri vor asigura fluidizarea traficului rutier și pietonal, atât în zone unde au loc evenimente cultural artistice sau religioase cât și pe traseele de afluire/defluire și se vor asigura că regulile de circulație sunt respectate de către toți participanții la trafic, iar în cazul celor care încalcă aceste reglementări vor lua măsurile ce se impun, contravenționale sau penale, după caz.

Polițiștii de ordine publică se vor asigura că cetățenii din județ, dar și cei ce aleg să petreacă zilele libere în Harghita, vor avea parte de un climat optim de siguranță și ordine, pentru ca minivacanța să nu fie umbrită de evenimente nedorite și vor fi pregătiți pentru a lua măsuri în cazul săvârșirii unor fapte de natură antisocială.

De asemenea, polițiștii de la celelalte structuri vor acționa pentru prevenirea, combaterea și descoperirea faptelor ce contravin legii și tragerea la răspundere a persoanelor ce săvârșesc astfel de fapte.

Polițiștii  recomandă tuturor participanților care se deplasează cu autoturisme, în această perioadă, să manifeste atenţie sporită, să dea dovadă de înţelegere şi calm, să se deplaseze, atât pe jos cât şi cu orice fel de mijloc de transport, doar pe traseele pe care este permisă circulaţia, iar pentru a evita situațiile și evenimentele neplăcute cetățenii sunt rugați să țină cont de următoarele indicații:

– să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine;

– să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice;

– să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri;

– să manifeste o atenție sporită la bunurile și banii pe care-i au asupra lor și să supravegheze în permanență copiii, persoanele vârstnice și animalele de companie;

– să parcheze autoturismele doar în locuri special amenajate, să le asigure pe perioada staționării și să nu lase bunuri de valoare, bani sau alte obiecte ce pot atrage atenția, în acestea;

– să nu conducă vehicule după ce au consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe, dacă se simt obosiți sau starea de sănătate nu le permite să facă acest lucru în siguranță;

– pietonilor se recomandă să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri special amenajate, mai ales după lăsarea întunericului, când vizibilitatea este mai redusă;

  – să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice, băuturi alcoolice, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente;

  Cetățenii care se găsesc în situații de risc sau vulnerabile, ce pot afecta liniştea şi siguranţa publică, sunt rugați să apeleze Poliţia, prin intermediul Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă -112.

   Cu acest prilej, dorim tuturor cetățenilor din județul Harghita precum și celor care se află în vizită sau în tranzit pe teritoriul de competență,  să aibă parte de o minivacanță liniștită!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltul” al județului Harghita

Peste 100 de pompieri militari harghiteni cu mijloacele tehnice din dotare sunt pregătiți să intervină, zilnic, pe durata minivacanței de Sfânta Maria, pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin primite din partea celor aflați în dificultate.

            Astfel, în perioada 15-19 august, pompierii militari vor asigura măsuri de prevenire și stingere a incendiilor, precum și de prim ajutor medical pe timpul evenimentelor din această perioadă.

            Mâine, 15 august, echipajele ISU Harghita vor fi prezente pe toată durata desfășurării manifestărilor religioase de la Mănăstirea Izvoru Mureșului cu resurse de prim ajutor medical și de prevenire și stingere a incendiilor, după cum urmează: o autospecială de stingere de la Detaşamentul de Pompieri Gheorgheni și o autospecială transport personal și victime multiple de la Detaşamentul de Pompieri Miercurea Ciuc.

            Credincioșilor, care vor participa la slujbele religioase de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, le adresăm rugămintea de a respecta măsurile de siguranță și de a manifesta prudență în ceea ce privește utilizarea lumânărilor, atât în lăcașurile de cult, cât și în locuințe. Totodată, parcarea autovehiculelor în proximitatea lăcașurilor de cult se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces ale autospecialelor de pompieri.

            Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este reprezentat de prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor. Încă de la începutul sezonului estival, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire au efectuat acțiuni de îndrumare și control la unități de turism, alimentație publică și agrement pentru a se asigura că sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor, principalele aspecte urmărite fiind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții optime a instalațiilor electrice.

            Și în acest sfârșit de săptămână, specialiștii vor fi în teren, unde vor desfășura acțiuni de informare preventivă la manifestările cu public numeros, dar și controale de specialitate la unitățile de turism din zona de competență.

            Luând în considerare că o parte dintre cetățeni vor alege să-și petreacă timpul liber desfășurând activități recreative în natură, care implică și scăldatul, pentru prevenirea riscului de înec, facem apel la aceștia să frecventeze numai locurile special amenajate pentru înot şi să respecte avertizările privind interzicerea scăldatului în alte zone decât cele autorizate. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsați nesupravegheaţi, mai ales în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă.

            Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este strict interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii.

            Anunțați în cel mai scurt  timp orice situație care poate pune în pericol viața unui cetățean sau a dumneavoastră la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

            Cu speranța că veți ține cont de sfaturile noastre, vă dorim o minivacanță frumoasă!

            Informații despre modul de comportare îînainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita

Minivacanță în siguranță alături de jandarmii harghiteni

Pe timpul minivacanței ocazionate de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, pentru siguranța comunității și pentru a ne asigura că toate evenimentele din aceste zile libere vor avea loc într-un mediu de ordine, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita s-a dispus suplimentarea efectivelor care vor fi prezente în zona desfășurării manifestărilor cultural-artistice, sportive și religioase și vor fi intensificate măsurile de ordine impuse de acest sfârșit de săptămână.

Totodată, se vor intensifica măsurile de patrulare în zona gărilor, autogărilor, centrelor comerciale, discotecilor și în piețe, atât independent, cât și în regim mixt, cu structurile de poliție.

În această perioadă vor fi constituite subunități de intervenție care să fie în măsură să intervină pentru soluționarea unor situații deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor, dispozitivele de ordine publică având în vedere și prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe interzise.

Pentru a evita producerea unor incidente, Jandarmeria Harghita face următoarele recomandări:

          Adoptați un comportament civilizat și evitați implicarea în conflicte;

          Acordați o atenție sporită modului de păstrare și asigurare a bunurilor și obiectelor personale;

          Dacă sunteți însoțiți de copii, aceștia să fie supravegheați cu atenție;

          Desfășurați activități de picnic doar în zonele special amenajate în acest sens și nu lăsați în urmă resturi menajere;

          Dacă sunteți martorii unor fapte antisociale, apelați cu încredere la cea mai apropiată patrulă de jandarmi sau la numărul unic de urgență  ֦112ʺ.

 Vă dorim o minivacanță frumoasă!

                 Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Harghita

             În perioada acestei minivacanțe prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiştii antidrog vor desfășura, la nivel național, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Astfel, vor fi realizate, acțiuni preventive în comunitate, care vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume substanțe psihoactive și nici alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Dacă o persoană urmează un tratament cu medicamente, fie cu prescripție sau fără prescripție medicală, trebuie să citească foarte atent prospectul pentru a se asigura că acesta nu le afectează capacitatea de reacție în combinație cu băuturi alcoolice și, de asemenea, capacitatea de a conduce un autovehicul, dacă posedă permis de conducere.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată, în fiecare județ, pentru consumul și dependența de droguri.

Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy