Sebastian Buzilă sprijină inițiativa pentru protejarea intereselor prosumatorilor

0

Articol disponibil în: Română

Sebastian Buzilă, liderul PNL Harghita, își exprimă susținerea față de inițiativa privind sprijinirea prosumatorilor în contextul tranziției către surse de energie regenerabilă. În ultima perioadă, au apărut noi prevederi care impun prosumatorilor să investească suplimentar în capacități de stocare a energiei, o măsură care, conform lui Buzilă, ar putea descuraja cetățenii să adopte tehnologia panourilor fotovoltaice.

Buzilă subliniază importanța unei abordări echilibrate în promovarea independenței energetice a României și a creșterii ponderii surselor regenerabile în producția națională. El afirmă că noile cerințe privind achiziționarea sistemelor de stocare a energiei pot îngreuna acest proces și subliniază necesitatea unor modificări legislative care să faciliteze accesul la tehnologiile verzi.

„Transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului – prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacități de stocare – va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice. Câștigarea independenței energetice implică creșterea ponderii surselor regenerabile în producția națională, însă noile prevederi referitoare la achiziționarea mediilor de stocare pot să îngreuneze acest proces”, spune Sebastian Buzilă.

El face apel la necesitatea unor măsuri legislative adecvate care să includă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți și măsuri de management al întregului sistem energetic. „Sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor.”

În prezent, există proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice prin intermediul PNRR și Fondului de Modernizare, care includ și capacități de stocare. Buzilă subliniază importanța sprijinului continuu pentru aceste inițiative și menționează că, în conformitate cu solicitările președintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru a adapta legea la nevoile prosumatorilor și a facilita tranziția către o energie mai verde și mai accesibilă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy