ISU Harghita: Misiunile gestionate de pompieri în ultimele 24 de ore (9 septembrie)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Incendiu de vegetație uscată, în localitatea Valea Strâmbă

Luni, 09 septembrie a.c., în jurul orei 15:45, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au fost alertați despre izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată, în zona Vârful Șipoș, din localitatea Valea Strâmbă. După aproximativ 6 ore de luptă cu flăcările, pompierii militari, sprijiniți de SVSU Suseni, Voșlăbeni, Valea Strâmbă, Ciumani, dar și de personalul Composesoratului Suseni, cetățeni și voluntari Crucea Roșie filiala Gheorgheni au reușit să lichideze incendiul care a afectat o suprafață de circa 8 ha de vegetație uscată, lăstăriș și puieți de conifere din regenerare naturală. Acțiunea de intervenție a fost îngreunată din cauza faptului că nu s-a putut realiza accesul cu autospecialele de intervenție până la focarele de incendiu, fiind o zonă greu accesibilă, pompierii fiind nevoiți să acționeze, pe un teren accidentat, cu mijloacele de primă intervenție din dotare (lopeți, pliciuri și dispozitive individuale de stins incedii), ajutorul unui tractor cu cisternă și a 5 rezervoare de apă de 600 l, respectiv 1000 l de apă, de la serviciile voluntare.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă!

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Tot în cursul zilei de ieri, echipajele SMURD au asistat medical 12 persoane aflate în dificultate.

De asemenea, echipajele de intervenție au gestionat cu promptitudine o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe DN 15 (km 189+100 m), între localitățile Toplița și Borsec, 3 misiuni de deblocare uși, în Miercurea Ciuc și Bălan, precum și un incendiu.

Astfel, luni (09.09.2024), pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc au acționat pentru lichidarea unui  incendiu izbucnit la o locuință, în localitatea Cădaciu Mare. În momentul sosirii forțelor de intervenție la locul solicitat, incendiul era lichidat de către proprietar, acționându-se pentru identificarea unor posibile focare existente, precum și la îndepărtarea materialelor combustibile din zona afectată. Ca urmare a evenimentului, au ars materiale plastice din zona boilerului și a fost deteriorată o suprafață de circa 10 mp din peretele băii și un geam termopan. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații închise.

 În ceea ce privește avertizarea populației, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 2 mesaje prin intermediul sistemului RO-ALERT pentru informarea cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție, semnalând prezența animalelor periculoase (urși) în municipiul Miercurea Ciuc.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi acordarea asistenței medicale persoanelor aflate în dificultate.

Pentru a fi informat și pregătit în legătură cu modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență, accesează Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro și descarcă aplicația mobilă DSU, care sunt instrumente esențiale în acest sens.

ChatBot-ul de pe fiipregătit.ro și ghidurile de învățare de pe aplicația DSU te așteaptă! Intră acum pe fiipregătit.ro și descarcă, gratuit, aplicația de mobil DSU, pentru a fi la curent permanent cu metodele preventive în caz de urgență.

 COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy