IJJ Harghita – bilanțul ultimei săptămâni: 13 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 09.09-15.09.2024, Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita a primit 13 apeluri la numărul de urgență 112, care semnalau prezența urșilor în următoarele zone: Oțeni (1), Miercurea Ciuc (4), Lăzărești (1), Lueta (1), Ocna de Jos (2), Atid (1), Tulgheș (2) și Cetățuia (1).

Dintre acestea, în patru situații a fost necesară intervenția directă a echipajelor de jandarmi. În celelalte cazuri, animalele sălbatice nu se mai aflau în locurile indicate de către apelanți.
În toate cele patru cazuri, la fața locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi care a reușit să alunge animalele sălbatice în pădure cu ajutorul semnalelor acustice și luminoase. Alungările au avut loc în următoarele zone: Miercurea Ciuc (2), Lăzărești (1) și Atid (1).


De la începutul anului, au fost înregistrate 344 de apeluri privind prezența urșilor în apropierea zonelor locuite, toate primind răspuns imediat prin trimiterea unui echipaj de intervenție.
În toate cazurile, patrulele au rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, un reprezentant al asociației de vânătoare și un medic veterinar.
Jandarmii reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy