Conferință de presă desfășurată la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita (23 septembrie 2024)

0

Articol disponibil în: Română

Luni, 23 septembrie 2024, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate două teme: evoluția infracționalității informatice sesizate la nivelul județului Harghita în perioada 01.01.-31.08.2024 și modalitățile de prevenire a acestuia dar și activitățile desfășurate de polițiștii harghiteni pentru prevenirea și combaterea faptelor de violență domestică în primele 8 luni ale anului 2024.

În fața reprezentanților mass-media, domnul Inspector Șef – domnul comisar șef de poliție Iordan Mircea Ștefan a prezentat situația statistică în cazul celor două subiecte dezbătute, modalități de prevenire a situațiilor de risc, campaniile de informare desfășurate și noile modificări legislative.

Din partea structurilor de specialitate au participat și au răspuns întrebărilor adresate de către jurnaliști, legate de infracțiunile informatice, șeful Serviciului de Investigații Criminale-comisar șef de poliție Barut Dumitru Cezar, subinspector de poliție Călugăru Marius Constantin și agent șef adjunct de poliție Răducanu Mariana-Ramona.

Fenomentul globalizării, prin creșterea considerabilă a rețelelor de comunicații, a constituit cadrul pentru diversificarea fenomenului infracțional, inclusiv prin transpunerea în practică a intențiilor de săvârșire a unor infracțiuni contra patrimoniului în spațiul virtual, scopul fiind obținerea de cîștiguri materiale profitând de buna credință a unora dintre persoanele care și-au făcut un obicei de a achiziționa bunuri și servicii pe această cale.

Criminalitatea informatică este un domeniu aflat într-o permanentă inovare și cunoaște o rată foarte rapidă de dezvoltare și diversificare. Expansiunea tipurilor de dispozitive care fac posibilă accesarea mobilă a internetului a dus la creșterea exponențială a numărului de utilizatori și, implicit, a riscurilor de victimizare.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, au fost înregistrate în primele 8 luni ale anului 99 de dosare penale privind infracțiuni informatice, din care au fost soluționate 32.

Cele mai frecvent sesizate fapte sunt infracțiunile de „înșelăciune” privind platformele de investiții false și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”.

În ultima perioadă, se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online, care au ca bază folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități (Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom etc.). Utilizatorii sunt induși în eroare prin postări sponsorizate/reclame pe rețelele sociale să investească în acțiuni/criptomonede și să câștige sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială.

Infractorii adresează publicului invitația de a accesa anumite link-uri care conduc utilizatorii către o pagină unde li se solicită să completeze datele personale și să constituie un depozit. Pe site, sunt postate și testimoniale false ale unor „câștigători” care se bucură că au investit în acțiunile promovate ca fiind fabulos de rentabile.

Pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, mai multe personalități publice, a căror imagine a fost prelucrată folosind aplicații de editare bazate pe inteligență artificială, „recomandă” cumpărarea acestor acțiuni.

În cazul infracțiunilor de „efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos”, acestea reprezintă, de cele mai multe ori, plăți efectuate din conturile bancare ale persoanelor vătămate, către comercianți din străinătate. Aceste plăți sunt cauzate de compromiterea datelor bancare ale persoanei în cauză, respectiv a datelor cardului bancar.

Prevenirea criminalității informatice reprezintă o prioritate pentru Poliția Română. Creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor cu privire la cunoașterea și importanța aplicării principalelor măsuri de siguranță în mediul online sunt elemente cheie în reducerea posibilităților de succes ale multor forme de criminalitate informatică.

Având în vedere diversificarea modalităților de înșelăciune și utilizarea tot mai frecventă a tehnologiei de tip Inteligență Artificială pentru crearea și promovarea de platforme false de investiții online, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a inițiat și realizat o campanie locală de prevenire a înșelăciunilor prin investiții online. Campania, intitulată „Protejează-ți datele personale și financiare”, a fost dezvoltată de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul de Investigații Criminale.
Obiectivul principal al campaniei este creșterea gradului de conștientizare și informare a utilizatorilor de internet cu privire la riscurile fraudelor informatice. Aceasta se realizează prin prezentarea modurilor prin care acţionează infractorii și intensificarea transmiterii de mesaje preventive pentru reducerea riscului de victimizare.

Strategia campaniei include mai multe componente esențiale:
Informarea prin mass-media locală: Campania se desfășoară în principal prin intermediul posturilor de radio locale, care difuzează zilnic spoturi audio de prevenire. Aceste spoturi sunt concepute pentru a atrage atenția populației asupra necesității adoptării unei atitudini vigilente atunci când doresc să investească prin mijloace online.
Colaborarea cu magazinele locale: Magazinele Kaufland din județul Harghita participă activ la campanie, difuzând mesaje audio de prevenire prin sistemul lor audio intern. Astfel, mesajele campaniei ajung la un număr mare de persoane într-un mod eficient și direct.
Comunicarea prin presă: Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a emis numeroase comunicate de presă care au fost preluate de publicațiile de presă scrisă și online. Aceste comunicate detaliază diversele metode de înșelăciune și oferă sfaturi practice pentru evitarea acestora.
Exemple concrete din experința victimelor: Campania include și prezentarea unor situații deosebite sau prejudicii foarte mari ale persoanelor care au fost păcălite să investească.
Prin aceste acțiuni, campania „Protejează-ți datele personale și financiare” își propune să reducă semnificativ riscul de victimizare a populației prin fraude informatice și să creeze o comunitate mai bine informată și mai protejată.

Este esențial ca utilizatorii sa fie vigilenți și să adopte o câteva măsuri de siguranță când fac tranzacții sau investiții online; câteva mesaje de conștientizare pe care Poliția Harghita le-a difuzat prin diferite canale de informare:

-Verificați întotdeauna platformele de investiții on-line înainte să investești! Nu vă lăsați păcăliți de promisiuni care sună prea bine ca să fie adevărate.
-Nu instalați aplicații de control de la distanță la recomandarea necunoscuților! Aceste aplicații, cum ar fi Any Desk, pot permite infractorilor sa acceseze datele dvs. personale.
-Fiți precaut când accesați link-uri de pe platforme de socializare care promit câștiguri mari cu investiții minime; acestea sunt adesea capcane care vă pot costa bani și date personale.
-Verificați întotdeauna legitimitatea brokerului sau platformei pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară înainte să investiți;
-Nu transmite date personale/bancare/coduri de acces/parole/carduri bancare. Odată ce aceste date ajung în mâna infractorilor, pot fi folosite împotriva dvs.

În ceea ce privește activitățile desfășurate de polițiști pentru prevenirea și combaterea faptelor de violență domestică în primele 8 luni ale anului 2024, șeful Serviciului de ordine Publică- comisar șef de poliție Radu Gheorghe a făcut cunoscută situația infracțiunilor înregistrate, măsurile luate, precum și noile reglementări legislative în ceea ce privește emiterea ordinelor de protecție în cazuri de violență.

Prevenirea și gestionarea optimă a actelor de violență intrafamilială constituie o prioritate la nivelul unității, ca parte integrantă a eforturilor noastre de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, de protejare a vieții și integrității persoanei.

În primele 8 luni ale anului 2024, în județul Harghita au fost sesizate 390 fapte circumscrise violenței domestice. Comparativ cu perioda similară a anului 2023, se constată o scădere cu 19 astfel de infracțiuni. Din cele 390 de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, 201 fapte au fost comise în mediul urban
( 51,53%), 187 infracțiuni au fost comise în mediul rural (47,94%), iar 2 fapte au fost comise în străinătate și sesizate (0, 51%).

Din totalul acestora, 297 de fapte de violență domestică au fost comise la domiciliu (76,15%) iar 93 de fapte au fost comise în spațiul public ( 23,84%).

Conform infracțiunilor prevăzute de Codul Penal, ponderea este deținută de faptele de: “ lovire sau alte violențe” ( 263 fapte ceea ce reprezintă 67,43%% din totalul faptelor ), “amenințare” (43 fapte, adică 11,02 % din totalul faptelor ) și “Abandon de familie ”( 45 de fapte, respectiv 11,53% din totalul infraciunilor).
În perioada de referință, au fost cercetate, pentru săvârșirea infracțiunilor în cauză, 401 persoane ( -17, față de perioada similară a anului 2023).

Structurarea pe categorii a subiecților infracțiunilor care constituie și fapte de violență domestică, evidențiată în situația statistică în primele 8 luni ale anului 2024, relevă faptul că din totalul de 401 de autori, 346 sunt de gen masculin, iar 55 sunt de gen feminin.

În urma infracțiunilor în cauză, au rezultat 425 de victime, din care 293 femei și 132 de gen masculin.

În ceea ce privește categoria de vârstă căreia aparțin autorii, respectiv victimele, se constată 8 situații în care autorii sunt minori, din care 6 de gen masculin și 2 de gen feminin, respectiv 56 de victime de vârstă minoră ( 30 de gen masculin, respectiv 26 de gen feminin).

Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, s-a constatat că în 119 de cazuri, aceasta îi este soț/ soție/ foști soți, în 120 de cazuri sunt actuali sau foști parteneri de viață, în 47 de cazuri victima este părinte/ tutore legal, în 55 de cazuri are calitate de fiică/ fiu, respectiv în 84 de cazuri sunt alte relații de familie, așa cum sunt prevăzute la art.5 din Legea nr 217/2003, articol legislativ unde este explicat ce prevede noțiunea de membru de familie.

Din evidența consacrată violenței în familie, rezultă faptul că au fost emise în perioada de referință, de către polițiștii care au intervenit, un număr de 103 de ordine de protecție provizorii, din care 102 au fost emise la solicitarea victimei și una la solicitarea altor persoane. Dintre acestea, 62 au fost emise în mediul urban și 41 în mediul rural.

Din cele 103 de ordine de protecție provizorii, în perioada de referință procurorul a dispus încetarea măsurilor de protecție în 16 cazuri iar 87 ordine de protecție provizorii au fost confirmate de către acesta. În baza celor 87 ordine de protecție provizorii confirmate de către procuror, în instanțele de judecată s-au emis 40 de ordine de protecție. De la începutul anului 2024, în 16 cazuri de emitere a ordinelor de protecție provizorii, agresorul a fost obligat să poarte permanent dispozitiv electronic de supraveghere.

În ceea ce privește punerea în executare a ordinelor de protecție, în primele 8 luni ale anului 2024, instanțele de judecată au emis 75 de ordine de protecție, din care 40 provin din ordine de protecție provizorii. 72 de ordine de protecție au fost emise la solicitarea victimei și 3 la solicitarea procurorului. De la începutul anului 2024, în cazul a 4 ordine de protecție provizorii agresorul a fost obligat să poarte permanent un dispozitiv electronic de monitorizare.

În perioada analizată, au fost constatate 19 de infracțiuni prevăzute de legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.Pornind de la situația existentă la nivel național, la nivelul județului Harghita se constată cele mai puține situații de încălcare a interdicțiilor stabilite în ordinele de protecție provizorii, respectiv a ordinelor de protecție.

La data de 31.08.2024 a intrat în vigoare Ordinul nr. 138 /2024 privind stabilirea modalităţii de gestionare de către poliţişti a cazurilor privind actele de violenţă, potrivit căreia ordinul de protecție provizoriu, respective ordinul de protecție poate fi extins și în afara sferei familiale, protejând astfel alte categorii de victime decât cele ale violenței domestice.
În acest context, până la data de 19.09.2024 au fost emise de către polițiștii 4 ordine de protecție provizorii ( 2-Toplița, 1 –Tulgheș, 1- Avrămești), toate fiind confirmate de procurorul de caz. De asemenea, până la data de 15.09.2024, în baza prevederilor Legii nr. 26 din 28 februarie 2024 privind ordinul de protecție, instanța de judecată din municipiul Toplița a emis 2 ordine de protecție, în baza unui ordin de protecție provizoriu emis de către polițiști, iar instanța de judecată din municipiul Gheorgheni un ordin de protecție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy