Zilele Ținutului Secuiesc, cea de-a XV-a ediție

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 9-20 octombrie, în organizarea județelor Harghita, Covasna și Mureș, se va desfășura cea de-a XV-a ediție a Zilelor Ținutului Secuiesc.

În acest context, la sediul Consiliului Județean Harghita, a avut loc o conferință de presă azi, 30 septembrie, la care au participat reprezentanții celor trei județe și ale instituțiilor culturale partenere.

Ferencz Angéla, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, a apreciat că ideea principală este să fie transmise și prezentate valorile culturale ale Ținutului Secuiesc și să se încurajeze colaborarea comunităților locale. Aceasta a subliniat că vor fi derulate peste 80 de programe și activități, informații relevante despre eveniment putând fi găsite pe pagina web – click AICI și Facebook – click AICI.

Kovacs Mihaly, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, a punctat faptul că și judeţul Mureș participă la organizarea acestui eveniment, fiind evidentă necesitatea acestuia.

 „În cadrul acestui eveniment dispar granițele teritoriale ale județelor și putem prezenta patrimoniul cultural ca un ansamblu. Zilele Ținutului Secuiesc leagă oameni, leagă comunități, prin programele organizate sunt umplute de viaţă și localitățile mai mici și se va evidenția specificul fiecărei regiuni“ a mai adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Mureș.

Bokor Csongor, responsabil program, a prezentat evenimentele ce vor avea loc în județul Covasna, subliniind faptul că în contextul celei de-a XV-a ediții,  30 de entități sunt partenere și  vor fi patru programe cu care vor ieși din granițele județului. Acesta a amintit de Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc ce va avea ce-a de-a 8-a expoziție, unde, peste 900 de artiști își vor prezenta peste 2000 de creații. 

În cadrul Zilelor Ținutului Secuiesc va avea loc și un festival de film documentar,  în cinci localități din judeţul Covasna, urmărindu-se a fi proiectate  filme și în  localități unde nu există cinematograf.

Totodată, a precizat că anul acesta vor avea loc concerte, ateliere, diferite programe care sunt destinate tinerilor, dar și familiilor.

Ferencz Angéla, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, a adus în atenție programele care au ca scop interconectarea celor trei județe, și anume, decernarea premiilor Orban Balazs unor persoane care sunt de o importantă comună pentru cele trei județe, eveniment ce va avea loc în data de  10 octombrie, la Odorheiu Secuiesc;  Festivalul Mierii Nektaria, ce va avea loc în perioada 11-12 octombrie și care atrage atenția asupra produsului. Un alt eveniment este Via Mariae, un traseu spiritual care unește și care se va manifesta în perioada 11 – 13 octombrie  printr-o conferință de trei zile. Managerul a precizat că o altă temă comună este cea în care un rol principal îl joacă muzica populară din Ținutul Secuiesc, în acest sens vor avea loc evenimente în localități mai mici unde, în general, viaţa e mai puțin efervescentă. Totodată, în data de 18 octombrie, va fi organizată o conferință de presă, în cadrul unui proiect Erasmus, în care va fi vorba despre bune practici în păstrarea moștenirii culturale, cum se poate transmite, promova acest lucru în rândul tinerilor dar și al turiștilor.

Bartalis Izabella, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, a precizat că instituția pe care o conduce s-a pregătit cu activități și programe, expoziții, prezentări de carte, evenimente ce se adresează mai multor generații.

Aș sublinia două programe principale care unesc cele trei județe, în primul rând, pentru prima dată, va fi organizată – Conferința moștenirii arhitecturale din Ținutul Secuiesc – invitate fiind județele Cluj, Harghita, Covasna, Mureș dar și reprezentanți din Ungaria. O conferință foarte importantă din perspectiva conservării patrimoniului arhitectural. Un alt program, care are rolul de a întări relațiile, este concertul ansamblului de 100 de bărbați – o  întrunire a corului de bărbați – pentru că este format din cinci coruri de bărbați, din cinci localități. Anul acesta se va alătura și un cor de bărbați din Ungaria – peste 130 de bărbați vor încânta auditoriul”.

Kolcsar Bela, managerul Centrului Cultural și de Arte Lăzarea a apreciat că instituția coordonează multe programe, fiind partener în organizarea Bienalei Grafice din Ținutul Secuiesc, la decernarea premiilor, la expunerea operelor de artă, evenimentele dedicate Zilelor Ținutului Secuiesc debutând în 8 octombrie cu o Conferință Internațională de Artă.

Sărbătorim 50 de ani de la înființarea Taberei de Artă de la Lăzarea. În cadrul acestei conferințe vom trece în  revistă sistemul de relații, cum stăm pe scena națională și internațională. Vor avea loc spectacole de teatru, concerte pentru copii. Organizăm și un concurs de desen cu tema -povești ungurești, vom avea decernarea premiilor împreună cu o expoziție, spectacole de dans popular, prezentări de carte”, a conchis Kolcsar Bela.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy