Dacian Cioloș, o alternativă la UDMR, în vizită în Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Dacian Cioloş, fost prim-ministru al României și fost comisar european pentru agricultură, s-a aflat joi la Miercurea Ciuc. Politicianul a stat de vorbă cu operatorii economici din regiune, tinerii antreprenori şi producătorii locali despre pagubele făcute de urși, dar și despre schimbările pe care oamenii doresc să le vadă în localitate.

 

Președinte CJ Harghita, a reacționat imediat după ce a aflat de vizita efectuată de fostul premier și preşedintele fondator al Mişcării România Împreună Dacian Cioloș, la Miercurea Ciuc.

”La #Miercurea Ciuc, cel ce a blocat introducerea în lista patrimoniului UNESCO a pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. După informațiile pe care le deținem, azi de la ora 15,00 se va afla la Hotelul Fenyo din Miercurea Ciuc acea persoană care a contribuit la scoaterea de pe lista propusă pentru introducerea în patrimoniul UNESCO a pelerinajului de la Șumuleu-Ciuc. Nu în ultimul rând, „datorită” acestei persoane au ajuns în spital 30 de persoane și gospodarii din această zonă au suferit daune materiale care se ridică la mai multe milioane de lei. Îi transmit să-și ceară scuze de la maghiarii transilvăneni.” – a scris Borboly Csaba pe facebook.

Cu tot respectul pentru domnul președinte al CJ Harghita, dar din păcate UDMR este foarte previzibil, în sensul că atunci când sunt amenințați politic de cineva atacă. Se pare că UDMR-ul s-a cam speriat când a văzut că mulți maghiari au o simpatie pentru Cioloș și văd în acest om o alternativă la actuala clasă politică.

Potrivit Agerpres, Cioloş a răspuns acuzaţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a susţinut joi că din cauza sa au ajuns în spital 30 de persoane atacate de urs iar gospodarii din zonă au suferit daune materiale care se ridică la mai multe milioane de lei. Un răspuns destul de tăios din partea lui Cioloș într-un județ unde politicienii de la UDMR s-au obișnuit să nu fie contraziși de nimeni.

„Situaţia urşilor nu putea fi rezolvată într-un an de zile, iar decizia care a fost luată atunci a fost explicată şi argumentată la momentul respectiv. Şi ea a fost consecinţa lipsei de claritate şi de coerenţă a modului în care populaţiile urşilor au fost gestionate în România de zeci de ani, nu într-un an de zile”, a declarat Dacian Cioloş.

De asemenea, Dacian Cioloş a făcut referire şi la faptul că există discrepanţe foarte mari între evaluările privind numărul de urşi prezentate de vânători şi de organizaţiile de mediu.

Borboly Csaba l-a taxat pe fostul premier reamintind și de faptul că Dacian Cioloș a blocat introducerea în lista patrimoniului UNESCO a pelerinajului de la Șumuleu Ciuc. Iată ce scria Flux 24 despre această situație:

“Reprezentantul guvernului tehnocrat a omis includerea pelerinajului în lista patrimoniului cultural intangibil al umanităţii. La vremea respectivă, Corina Şuteu a promis completarea listei şi înaintarea dosarului, dar nu s-a mai realizat nimic.” – a declarat Csilla Hegedüs, care a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, şi care, la momentul respectiv, a lucrat la întocmirea dosarului.

În anul 2012, Ministerul Culturii a propus nominalizarea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii UNESCO pelerinajul de rusalii de la Şumuleu Ciuc, când portofoliul era deţinut de Hunor Kelemen. Peste o lună, însă, a căzut guvernul Ungureanu, iar miniştrii din guvernul Ponta nu au mai susţinut iniţiativa. În 2014, când UDMR a revenit la guvernare, Hunor Kelemen, fiind numit din nou ministru al culturii, a reluat demersurile. În decembrie 2014, însă, UDMR părăseşte guvernul Ponta şi iniţiativa rămâne din nou fără susţinere. Din cauza omisiunilor de anul trecut, Hunor Kelemen a cerut demisia Corinei Şutei, la acea dată ministru al culturii în cabinetul Cioloş.

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, alături de cofondatoarea RO+ Oana Bogdan și de George Cățean, membru al Platformei RO100 și coordonator al pregătirii structurii RO+ în Regiunea Centru, participă la o acțiune de strângere de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. Cioloș a vizitat până acum localități din județele Brașov, Covasna și Harghita.

Cert este că UDMR-ul nu se sperie de PSD sau de PNL pentru că ambele partide sunt interesate doar de putere și dau mana oricând cu UDMR-ul pentru a fi la butoane. Dar, în schimb, Cioloș nu pare dispus să se bage în asemenea combinații, nu ține cont de etnia oamenilor, îl interesează doar rezultatele economice și sociale, iar asta prinde de minune la electoratul maghiar din Harghita, electorat sătul de poveștile UDMR și scârbit de fățărnicia PSD și PNL. 
Faptul că lideri ai UDMR au sărit la Cioloș arată că le este frică de el deoarece UDMR-ul nu se ceartă niciodată cu nimeni de care nu-i este frică. Cu atât mai mult UDMR-ul se consideră inferior lui Cioloș și asta se vede tot din comportamentul UDMR, care sare doar la cei puternici, iar pe cei pe care îi consideră inferiori nici nu-i bagă în seamă ca să nu le ridice cota. 

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy