Statul își îndreaptă atenția asupra potențialului pe care gastronomia românească și agroturismul îl au

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Secretarul de stat Alexandru Potor a participat, în 18 octombrie 2018, la prima ediție a conferinței Agroturism & Gastronomie Românească, eveniment ce a avut loc la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară de la Cluj. Prin intermediul acestei conferințe, organizatorii și-au propus să atragă atenția asupra potențialului pe care gastronomia românească și agroturismul îl au în dezvoltarea României, atât la nivel de comunități rurale, cât și la nivel de brand național.

Pe agenda evenimentului s-au regăsit teme precum agroturismul și turismul culinar românesc în 2018 –  cadrul legislativ și surse de finanțare, identitatea națională, schemele de calitate naționale și europene, proiecte de infrastructură, dar și modele de bună practică.

În cadrul panelului dedicat proiectelor de succes și prezentarea celor care au generat experiențe în mediul rural, secretarul de stat Alexandru Potor a detaliat câteva dintre obiectivele sM 6.3 din cadrul PNDR 2014-2020 – Dezvoltarea fermelor mici, între care amintim: încurajarea fermelor de familie și a păstrării/dezvoltării raselor/soiurilor autohtone, promovarea nivelului de calificare în domeniul agricol, valorificarea potențialului agricol al zonei care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate etc.

 În același timp, Alexandru Potor a prezentat aspecte privind Submăsurile 16.4 și 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionarecare are ca obiectiv promovarea cooperării între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurteSecretarul de stat a amintit că în categoria beneficiarilor eligibili pot intra parteneriatele constituite din minimum un fermier sau un/o grup de producători/cooperativă care activează în sectorul agricol și minimum un partener din următoarele categorii: microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, consilii locale; unități școlare, sanitare, de agrement și de alimentație publică, fermieri (persoane fizice sau entități organizate juridic).

În funcție de obiectivele proiectului, în cadrul parteneriatului pot fi incluse și alte entități relevante, cum ar fi institutele și stațiunile de cercetare.

De asemenea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut o scurtă prezentare a Măsurii LEADER, cu accent pe tipurile de măsuri incluse în Strategiile de Dezvoltare Locală  (SDL). ”În cadrul celor 239 de SDL- uri selectate se regăsesc și măsuri care vizează fermele mici, cu 104 proiecte contractate în valoare publica de 1.542.600 euro, Tineri fermieri – 304 proiecte contractate în valoare publica de 11.485.963 euro și Forme asociative cu două proiecte contractate cu o valoare de 123.880 euro”a afirmat Alexandru Potor, în cadrul evenimentului.

În marja conferinței a fost organizată și o expoziție/târg cu vânzare de produse tradiționale, printre expozanți regăsindu-se producători de lactate, panificație, uleiuri, Magiun de Topoloveni, produse artizanale, fructe și legume din grădinile din Transilvania etc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy