Săptămâna viitoare, în Harghita, se vor derula manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi Centenarului Marii Uniri

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi Centenarului Marii Uniri se vor derula pe parcursul unei săptămâni la Miercurea Ciuc, a anunţat, marţi, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei.

Potrivit sursei citate, seria evenimentelor va începe în data de 26 noiembrie, în foaierul Palatului Administrativ din municipiu, unde va avea loc vernisarea unei expoziţii de desene realizate de elevi din judeţ, în memoria celor care au participat şi au desăvârşit actul Marii Uniri.

În data de 27 noiembrie, la sediul Centrului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, se va desfăşura „Şezătoarea Tricolorului”, în cadrul căreia vor fi înmânate parohiilor din judeţ semne de carte cusute manual, cu motive tradiţionale şi cu însemne tricolore, iar în data de 28 noiembrie, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” va avea loc o expoziţie de desene intitulată „La mulţi ani România”, organizată în cadrul unui proiect dedicat Centenarului şi derulat de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita.

În 29 noiembrie este programată faza finală a unui concurs judeţean de istorie, intitulat „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, iar pe 30 noiembrie va avea loc un spectacol folcloric dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a României.

Prefectul Jean-Adrian Andrei a precizat că pe 1 Decembrie sunt programate mai multe acţiuni, respectiv întâlnirea dintre elevi şi cadre didactice din Harghita cu colegii lor din Republica Moldova, în cadrul unui proiect dedicat Centenarului, o expoziţiei foto-documentară, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, şi prezentarea tehnicii militare, a armamentului şi a materialelor specifice trupelor de vânători de munte şi armelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, acestea urmând să se deruleze în prima parte a zilei.

În a doua parte a zilei de 1 Decembrie se va desfăşura tradiţionalul ceremonial militar şi religios, de comemorare a eroilor neamului, care va avea loc la monumentul proaspăt renovat al Ostaşului Român Necunoscut, urmat de retragerea cu torţe a vânătorilor de munte şi un foc de artificii, în centrul municipiului.

Toate aceste acţiuni vor fi organizate în colaborare cu instituţii publice şi de cultură, unităţi militare din judeţ şi cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei.

Prefectul a ţinut să puncteze faptul că în Harghita s-au derulat manifestări dedicate Centenarului pe tot parcursul acestui an, instituţia pe care o conduce fiind parteneră în 58 de astfel de proiecte. De asemenea, Ziua de 1 Decembrie va fi marcată şi în alte localităţi ale judeţului, respectiv municipiile Topliţa, Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, oraşul Bălan şi comunele din nordul Harghitei.

„Manifestările prilejuite de celebrarea Marii Uniri s-au desfăşurat pe tot parcursul anului şi în judeţul Harghita, Instituţia Prefectului fiind parteneră în 58 de proiecte care au evocat istoria noastră naţională şi actul Marii Uniri şi au promovat valorile româneşti şi identitatea naţională. Pentru marcarea Zilei Naţionale a României şi a Centenarului, organizăm evenimente care se întind pe durata a şase zile, pentru că şi harghitenii trebuie să simtă că sunt uniţi în jurul idealului naţional, cu conştientizarea efortului, luptei şi sacrificiului înaintaşilor noştri de a reîntregi România. Mai mult decât atât, românii din judeţul Harghita trebuie să fie cei care dau semnalul identităţii naţionale, a respectului faţă de istorie şi a transmiterii spiritului românesc către generaţiile viitoare”, a declarat, pentru AGERPRES, Jean-Adrian Andrei.

El a dat asigurări că municipiul Miercurea Ciuc va fi pavoazat corespunzător cu prilejul Zilei Naţionale, în conformitate cu legea. AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy