Mai multe bunuri s-au făcut scrum în incendiile de ieri. Cauze probabile: scurtcircuit electric și trăsnetul

0

Articol disponibil în: Română

În data de 22.07.2019, la ora 1257, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la mai multe anexe gospodăreşti din satul Lăzăreşti, comuna Cozmeni.

Foto c caracter ilustrativ

La faţa locului s-au deplasat două echipaje (10 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, fiind solicitate în sprijin forțe din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Cozmeni, Lăzăreşti, Sânmartin, Tuşnad Sat şi Băile Tuşnad (27 pompieri civili cu 5 autospeciale de lucru cu apă și spumă).

La sosirea echipajelor de intervenție, ardeau generalizat anexele gospodăreşti din trei proprietăţi învecinate. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, acesta fiind lichidat la ora 1930. Pentru coordonarea intervenției, la locul incendiului s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului, lt.col. Monoranu Radu preluând conducerea intervenției. În urma incendiului au ars:

  • un grajd cu şură, pe o suprafaţă de circa 100 mp; peste 600 de baxuri de bere, apă, răcoritoare, depozitate într-o magazie;
  • acoperişul unei anexe, pe o suprafaţă de circa 30 mp; aproximativ 10 mp din tâmplăria unei magazii din lemn;
  • un grajd din lemn, pe o suprafaţă de circa 250 mp; un grajd cu şură, în proporţie de 70%; acoperişul unui garaj cu tâmplăria aferentă, pe o suprafaţă de circa 50 mp, precum şi aproximativ 100 t fân, 27 mc scândură, scule electrice, cauciucuri, 2 combine de treierat, 2 circulare, un utilaj însămânţare, un utilaj sortat cartofi.

Cauza probabilă a incendiului a fost scurtcircuit electric produs de un conductor/cablu electric defect. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 300.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 150.000 lei.

Tot ieri, la ora 1325, prin numărul unic de urgenţă 112, a fost anunţat un incendiu la o anexă gospodărească din comuna Sânsimion. La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta pe întreaga suprafaţă a grajdului cu şură. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităţilor Sânsimion, Sâncrăieni şi Sânmartin (32 pompieri civili cu 3 autospeciale de lucru cu apă și spumă) şi 8 cetăţeni, acesta fiind lichidat la ora 2125.

În urma incendiului au ars: grajdul cu şură, în totalitate, pe o suprafaţă de circa 90 mp; 28 t de fân, depozitat în podul şurii; o sanie din lemn; o căruţă din lemn, cu tracţiune animală; o remorcă auto; mobilier de dormitor vechi, depozitat în şură.

Cauza probabilă a incendiului a fost trăsnetul. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 9.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 70.000 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy