Fenomen de zăpor de gheaţă, ieri, pe pârâul Vale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: ISU Harghita

Ieri, 3 februarie a.c., ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte şi în judeţul nostru. Pentru înlăturarea consecințelor provocate de vremea rea, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, în cooperare cu SVSU Topliţa, au acționat pentru dislocarea unui  zăpor de gheaţă, compact, care se întindea pe o lungime de circa 50 m, format pe pârâul Vale.

La acest moment, nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă pompierii militari harghiteni rămân la datorie pentru monitorizarea situației și aplicarea măsurilor imediate în caz de nevoie.

Începând de astăzi, 4 februarie, ora 13:00 şi până mâine, 5 februarie, ora 08:00, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de vreme rea, ce vizează şi judeţul nostru. Conform celor prognozate, în cursul zilei de astăzi, va ploua pe arii extinse, iar la munte vor fi precipitaţii mixte. În noaptea de marţi spre miercuri (4/5 februarie), ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, iar la munte vor predomina ninsorile. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 20…25l/mp şi izolat 35…40l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 55…65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, vor fi rafale de peste 90…100 km/h şi va fi viscol. Izolat vor fi condiţii de polei sau gheţuş.

 

Pentru protecția dumneavoastră, vă recomandăm respectarea măsurilor de autoprotecție:

  • Urmăriți buletinele meteo;
  • Informați-vă despre condițiile de trafic;
  • Parcați mașinile la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • Pregătiți mașina pentru circulația în condiții de iarnă/drum alunecos;
  • În situația manifestării vântului puternic, vă recomandăm să rămâneți în spații închise care să asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Mai multe informații privind măsurile preventive și regulile de comportare pot fi vizualizate accesând aplicația DSU și platforma www.fiipregatit.ro.

Evenimentele înregistrate la nivel judeţean vor fi atent monitorizate și, în funcție de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea și limitarea potențialelor efecte.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy