Antal Arpad, primar în Sfântu Gheorghe: „(…)aceste comunități au fost încurajate să aibă cât mai mulți copii.”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Încă un derapaj al unui primar,  legat de romi. Antal Arpad, primar în Sfântu Gheorghe: „(…) aceste comunități au fost încurajate să aibă cât mai mulți copii”.

În cadrul unui interviu difuzat luni la un post de radio local, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, întrebat fiind despre problema romilor care caută prin containerele de gunoi provocând, astfel, neplăceri locuitorilor, a declarat: „Într-adevăr, este o problemă, ţine tot de educaţie şi această problemă –  ce facem cu cartierul Orko (cartier de la perferia municipiului Sfântu Gheorghe, locuit preponderent de romi – n.red.) de exemplu şi aşa mai departe. Nu este simplă problema deloc, cu atât mai mult cu cât în ultimii 30 de ani autorităţile centrale au încurajat aceste comunităţi să aibă cât mai mulţi copii. Asta este realitatea.”

Aşadar, potrivit primarului, statul român se face vinovat nu de dificultăţile întâmpinate în integrarea socială a romilor din cartierele sărace de la periferiile unor localităţi, ci de încurajarea acestora de a procrea, ca şi cum acestor oameni ar trebui să le fie îngrădit acest drept.

Din păcate, nu este prima oară când un edil afişează o astfel de atitudine, complet condamnabilă, referitor la locuitorii propriei localități.

Anul trecut, declaraţiile fostului primar al municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, au iscat un scandal uriaş, când acesta a precizat, într-o postare pe pagina sa de socializare că ar propune un set de criterii pentru orice cuplu care ar dori să aibă copii, făcând referire clară la minoritatea romă: „Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri: dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile; situație financiară acceptabilă; un nivel de educație minim stabilit prin lege; vârsta minimă la care un adult să devină părinte”. Contactat, la vremea aceea, de HotNews.ro, acesta a explicat: „Eu am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (…) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (…) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”.

Cluj-Napoca e locul care ține o comunitate de romi într-un ghetou aflat într-o groapă de gunoi. Conform presei locale și a unei investigații a jurnaliștilor locali, romii au fost evacuați forțat în 2010 de către Primărie. Într-o declarație făcută în 2014, Emil Boc preciza că, în acest caz nu a fost vorba despre o evacuare forțată și că „Primăria a procedat corect în 2010 și în continuare are în vedere îmbunătățirea situației romilor care locuiesc în Pata Rât”.

La Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a devenit celebru, după ce a construit un zid care ține romii la distanță de restul cetățenilor urbei. Acuzat că a construit zidul respectiv ca să ascundă mizeria din zona populată în majoritate de rromi, primarul din Baia Mare a fost amendat de Consiliul de Combatere a Discriminării cu 6000 de lei, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a decis menținerea hotărârii CNCD conform căreia ridicarea zidului „constituie faptă de discriminare”.
Este adevărat că în multe localităţi din ţară, comunităţile de romi reprezintă o provcare pentru  autoritățile locale, care sunt într-o cursă permanentă pentru a găsi soluţii de intregrare socială a acestora, însă acest lucru nu justifică în nici un fel astfel de „scăpări” ale aleșilor locali.

Rămâne de văzut, acum, dacă autorităţile competente, în speţă Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării se va autosesiza şi în cazul edilului covăsnean, cu aceeaşi celeritate ca în alte cazuri.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy