Posibilitate de screening mamar și la Vlăhița, începând cu luna octombrie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La Centrul de Sănătate Vlăhița a fost pus în funcțiune marți, 28 septembrie, aparatul mamograf care până la deschiderea centrului de senologie a deservit Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. În acest fel, de acum, există posibilitatea de screening mamar și la Vlăhița.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a subliniat, așa cum s-a spus și la deschiderea centrului de senologie a spitalului, cancerul mamar poate fi depistat în timp util, de aceea este important ca fiecare femeie peste 40-45 de ani să participe la screening mamar.

Întâi octombrie este ziua mondială a luptei împotriva cancerului de sân și am considerat important să vorbim despre această posibilitate încă din această săptămână.”, a spus managerul.

Acesta a mai precizat că achiziție mamograful a costat aproape 280 mii lei, iar pentru relocarea acestuia spitalul a cheltuit 28  de mii lei.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita  a declarat: „Prin profesia lui, primarul orașului este apropiat de acest domeniu și cooperarea spitalului, al orașului și al consiliului județean este una fructuoasă. Această posibilitate de screening va fi de ajutorul multora. Sunt sigur că spitalul nostru județean este unul care se ridică la nivelul celorlalte spitale din regiune și din România, un spital unde toți pot primii ajutorul necesar.” .

Primăria orașului Vlăhița a contribuit la instalarea mamografului cu amenajarea spațiului necesar. Lőrincz Csaba, primarul orașului, a lucrat ca fizician medical în spital și cunoaște bine și aparatul de mamografie. Acesta a menționat  că aparatul este demn de încredere, care lucrează clar și este potrivit și din punctul de vedere al protecției împotriva radiațiilor. Primarul s-a declarat mulțumit pentru parteneriatul cu spitalul și a subliniat că se bazează pe acesta și pentru realizarea celorlalte proiecte de sănătate.

Coordonatorul cabinetului de planificare familială din cadrul spitalului, Tulit-Incze Ágnes, a spus că posibilitatea de screening mamar completează screeningul cancerului de col uterin și consultările de obstetrică-ginecologie care se desfășoară săptămânal la Vlăhița.

Examinările cu aparatul de mamograf vor începe la începutul lunii octombrie. Pentru programări și informații suplimentare poate fi apelat Centrul de Sănătate Vlăhița, la numărul de telefon: 0266246016.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy