Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc: Bacteria Pseudomonas aeruginos, identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Bacteria Pseudomonas aeruginosa, din cauza căreia 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă la secţia de oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc au dezvoltat endoftalmică şi 13 au fost reoperaţi, a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită încă sursa contaminării, a informat miercuri conducerea spitalului.

Managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrad Judit, a spus că ancheta internă este în continuare în desfășurare, iar despre starea pacienților a precizat că toți prezintă o ușoară îmbunătățire, mai accentuată sau mai lentă.

Despre rezultatele de până acum, managerul SJU a declarat că a fost depistată bacteria Pseudomonas într-o soluție oftalmică, utilizată la cei 14 operații de cataractă senilă. Această soluție se utilizează pentru irigare în timpul intervențiilor chirurgicale de cataractă.

Cel mai important pentru noi este să aflăm cum a fost contaminată soluția și cei 14 pacienți. Pentru a afla acest lucru, am recoltat probe și din alte flacoane sigilate din lotul respectiv, rezultatul acestora a ieșit negativ. Totodată am luat probe și despre mâinile personalului care manipulează această soluție, așteptăm rezultatul acestei probe. O altă informație importantă: probele recoltate de pe suprafețele din sala de operație au ieșit negative. Totodată, au fost identificate mai multe probleme legate de procesul de sterilizare. Continuăm verificările, așteptăm rezultatul celorlalte probe.”,  a transmis  managerul spitalului.
Medicul şef al secţiei de Oftalmologie, dr. Bodo Pal, a precizat că starea celor 14 pacienţi s-a ameliorat. „Vederea la ochiul operat la doi pacienți e foarte bună. La ceilalți avem o ușoară îmbunătățire pe ochiul operat, față de zilele anterioare. Sperăm că această ameliorare va continua, toți cei 14 pacienți sunt internați în continuare și primesc tratamentul necesar.”,  a declarat medicul oftalmolog.

Șeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan  a precizat că bacteria a fost identificată la şase dintre cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită (inflamaţie a cavităţilor globului ocular), aceeaşi tulpină fiind depistată şi în soluţia oftalmică. Bacteria identificată la pacienți este cu o tulpină sensibilă la aproape toate antibioticele.

„Continuăm ancheta pentru a stabilii cum s-a transmis bacteria la cei 14 pacienți și pentru a stabili ce fel de erori s-au făcut în procesul de sterilizare. Totodată așteptăm în continuare rezultatele bacteriologice și din celelalte probe recoltate, care ne vor putea oferi o imagine mai de ansamblu asupra situației create.” , a menționat medicul.

La conferința de presă, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, și-a exprimat mulțumirile presei pentru răbdarea exprimată în zilele trecute, locuitorilor zonei pentru solidaritatea exprimată și echipei de la oftalmologie pentru efortul cu care, după aflarea problemei, au făcut totul ce se putea pentru pacienți.

Acest lucru înseamnă pentru mine că spitalul este pe bază solidă și eforturile comune de a dezvolta această instituție, au dat rezultate”,  a declarat Borboly Csaba.

Amintim că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc anunţa, în urmă cu două zile, că au fost reoperaţi 13 din cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită, unul refuzând intervenţia, iar dacă va fi nevoie se vor repeta intervenţiile chirugicale

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy