Ziua Eroilor, marcată la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Eroii căzuţi în luptele pentru apărarea ţării au fost omagiaţi joi, 2 iunie, cu prilejul sărbătoririi Înălţării Domnului, în cadrul unei ceremonii organizate în Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

Manifestările au fost organizate de Asociaţia „Calea Neamului” și Primăria oraşului Dărmăneşti, obiectivul fiind cinstirea memoriei militarilor Armatei Române căzuţi în luptele de pe Valea Uzului în Primul Război Mondial, „prin apărarea Crucilor şi Monumentului ridicate pentru veşnica lor pomenire”.

Sute de oameni au venit din mai multe judeţe ale ţării, cei mai mulți fiind îmbrăcaţi în costume naţionale şi purtând steaguri tricolore în mâini.

„Trăim un eveniment deosebit. Mulțumesc că mare parte din cei pe care îi văd aici ați venit din diverse colțuri ale țării (…) Mulțumesc că, pe măsură ce anii trec, numărul nostru crește (…) Mulțumesc fiecărui suflet care a înțeles că aici, la Valea Uzului, s-au dat poate cele mai crâncene bătălii. Aici au murit frații noștri, aici s-au jertfit strămoșii noștri.”, a menționat Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești.

Printre participanți s-au aflat și mai mulți parlamentari ai AUR, alături de liderul lor, George Simion, care a declarat următoarele: „ Alianța Pentru Unirea Românilor o să inițieze un proiect de lege, săptămâna viitoare, prin care trecem în proprietatea statului român, prin Ministerul Apărării Naționale, acest cimitir internațional (…) Vrem să vedem fapte, ca să nu mai ajungă unii și alții să folosească morții din morminte ca prilej de râcă interetnică.”

„Această încercare de a ne scoate din istorie, de a ne scoate din prezent, va eșua. Va eșua pentru că noi suntem aici hotărâți și ne adunăm an de an, de la mic la mare.”, a spus, printre altele, și Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației  „Calea neamului”.

Totodată, acesta a decis să acopere două panouri informative aflate pe zidurile exterioare cimitirului și o placă, pe interiorul zidului, cu autocolante în culorile drapelului României.

Ceremonia de Ziua Eroilor de la Cimitirul Valea Uzului a fost oficiată de părintele Amfilohie Brânză, alături de un sobor de preoți

Cel mai emoționant moment a fost strigarea apelului militarilor aparținând generației de sacrificiu. Pentru fiecare dintre eroii căzuți în lupte, cineva dintre cei vii a răspuns „Prezent!”.

Cimitirul se află în centrul unei dispute între comuna Sânmartin (județul Harghita) și liderii UDMR care îl revendică pentru comunitatea maghiară, pe de-o parte, și pe de alta, orașul Dărmănești (județul Bacău), care a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, italieni, ruși etc. Maghiarii susțin că cimitirul nu aparține de Dărmănești (Bacău), ci de Sânmartin (Harghita).

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy