„Vacanță în siguranță”- sloganul folosit de polițiști harghiteni în cadrul întâlnirilor cu tinerii

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 Pe durata sezonului estival, polițiștii harghiteni sunt alături de copii prin intermediul activităților de reducere a riscului victimizant al acestora.

Campania națională de prevenire a victimizării tinerilor „Vacanță în siguranță”  are ca obiectiv creșterea nivelului de informare a copiilor, a părinților și a publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau  autori ale unor infracțiuni.

Activitățile informativ – preventive derulate de polițiști vizează informarea elevilor aflați în tabere școlare, centre de agrement, spații de joacă și nu în ultimul rând a celor instituționalizați, în centre de plasament și case de tip familial, cu privire la necesitatea adoptării unui comportament bazat pe respectarea legii și normelor sociale, răspunderea penală și contravențională a minorilor, prevenirea consumului și a traficului de droguri, siguranța în mediul online dar și prevenirea dispariției de minori.

Acțiunile informativ-educative au debutat cu o întâlnire nonformală cu tinerii dintr-un centru de plasament din municipiul Miercurea Ciuc.

Pentru a preîntâmpina situații neplăcute în perioada vacanței, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, oferă părinților și copiilor  câteva recomandări preventive:

Recomandări pentru copii:

-Nu stabiliți relații de prietenie cu orice persoană care pare sociabilă. De cele mai multe ori, infractorii pozează în persoane binevoitoare care vor să vă ajute.

-Evitați frecventarea locurilor, mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc.

-Nu acceptați să vă întâlniți, în mod real cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe internet.

-Nu anunțați plecarea  în vacanță pe rețelele de socializare.

 Recomandări pentru părinți:

-Discutați liber cu fiul/fiica dvs. despre ce are voie și ce nu are voie să facă în această perioadă

-Nu vă lăsați nesupravegheați copiii în zonele aglomerate.

-Învățați-i să evite compania străinilor și să anunțe o persoană de încredere  atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabili.

De asemenea, în toate situațiile în care vă găsiți într-o stare de pericol sau de vulnerabilitate, solicitați sprijinul oamenilor legii, prin apelarea numărului unic 112.

  • informații furnizate de IPJ Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy