Caravana mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin, prezentă în perioada 17-18 februarie în judeţul Harghita

0

Articol disponibil în: Română

Caravana mobilă pentru screening-ul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 17-18.02.2022 în judeţul Harghita, în localităţile Mereşti şi Lueta.

sursa foto: Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc/Facebook

Femeile din grupul ţintă 24-29 de ani  sunt invitate să participe la screening-ul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovării prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Astfel, începând cu ora 10.00, în data de 17.02.2022, caravana mobilă pentru screening-ul cancerului de col uterin va fi prezentă în localitatea Mereşti, iar în data de 18.02.2022, în localitatea Lueta.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

„Proiectul răspunde nevoilor populației și asigură un acces echitabil și optimizat din punct de vedere regional la asistența medicală de nivel înalt, ce va ameliora rezultatele în cazul cancerului de col uterin care afectează în mod disproporționat persoanele sărace.
Pentru echipa proiectului este importanta informarea corectă și consecventă a publicului despre riscul cancerului de col uterin, având în vedere importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii și cunoașterii metodelor de prevenire disponibile.
Din totalul de 170.200 femei pe care le vom testa în regiunea Centru, conform calculelor realizate in proiect, în județul Harghita ne adresăm unui număr de aproape 21 mii de femei eligibile. Vă invităm să vă informați și să vă testați!”, a declarat Dr. Cosmina Cristina Uzun, manager proiect.

Din punct de vedere medical, în secolul nostru, problema cea mai importantă o reprezintă patologia oncologică. Din păcate, în majoritatea cazurilor, tumorile maligne sunt depistate târziu, când vindecarea poate fi obținută prin eforturile deosebite ale sistemului sanitar sau, în multe cazuri, extensia tumorii depășește posibilitățile terapeutice.
Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce. În cazul cancerului de col uterin există o metodă ieftină, nedureroasă, neinvazivă care este în măsură ca intr-o proporție de 96% să depisteze la timp leziunile precanceroase – testul Babeș Papanicolau. Ca populația să beneficieze de avantajele acestei metode este nevoie ca sistemul sanitar să ofere condițiile necesare pentru efectuarea acestui test și populația să se prezinte la acest test. În acest moment, facilităţile din partea sistemului sanitar sunt date: există un proiect în derulare care asigură toate condițiile pentru accesul gratuit al tuturor categoriilor din populația feminină la acest test. Acum este rândul Dumneavoastră să vă prezentați la acest test și să beneficiați de avantajele acestei metode de depistare precoce a cancerului de col uterin. Vă așteptăm!”, a declarat Prof. Dr. Szabó Béla, coordonatorul Centrului de prevenire a cancerului de col uterin.

”Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc va fi colaborator în implementarea acestui proiect foarte important pentru judeţul nostru și, pe această cale, invităm toate femeile din zonă să profite de această oportunitate. Numărul cazurilor de cancer este în continuă creştere, de aceea este esențial ca femeile din grupul ţintă să participe la screening. Să dăm șansă depistării precoce a leziunilor, să dăm șansă vieții. Screeningul vă poate salva viaţa, prin urmare vă aşteptăm la testare!” – a declarat Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy