Codul de bună conviețuire româno-maghiară, în curs de pregătire
Articol disponibil în:
Magyar
Română
Consiliul Județean Harghita, în colaborare cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, a demarat procedura de pregătire a codului de bună conviețuire româno-maghiară, după trei ani în care s-a reușit depășirea barierelor legislative. Zilele acestea, președintele consiliului județean, Borboly Csaba s-a întâlnit cu președintele institutului, Horváth István care a precizat că în scurt timp va avea loc o serie de interviuri cu patru grupuri-țintă din care fac parte persoane de etnie maghiară din zonele Ciuc, Odorhei, Gheorgheni și Toplița. Acesta a mai adăugat că această serie de interviuri va continua cu intervievarea populației române din zonele respective.
În opinia inițiatorului Borboly Csaba, pe lângă aspectele economice este nevoie de identificarea acelor factori cu ajutorul cărora este posibilă conviețuirea pașnică. Acest document se dorește a fi un exemplu și pentru județele în care populația maghiară este minoritară. Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale efectuează studii și demarează consultări în acest scop, prin consultarea tuturor părților implicate. „Textul care va fi redactat în final va fi completat cu o hotărâre elaborată în acest sens de către consiliul județean. Codexul poate fi adoptat de unitățile administrativ-teritoriale interesate, astfel fiind integrat în sistemul juridic al județului și va reprezenta totodată și o anexă a statutului județean. În speranța că vor adopta acest codex și instituțiile guvernului din județul Harghita, prefectura, poliția și instituțiile de specialitate, considerăm că vor putea fi soluționate mai eficient eventualele probleme și neînțelegeri datorate lipsei prevederilor legislative”, a afirmat președintele.
La ședința consiliului județean din data de 29 februarie 2016 s-a votat hotărârea cu privire la asigurarea cadrului juridic și financiar în vederea demarării cercetărilor. Borboly Csaba a făcut publică intenția redactării acestui cod în urmă cu trei ani, însă din cauza piedicilor birocratice, demersurile concrete pot fi inițiate doar acum. Astfel, prin intermediul parteneriatului dintre Consiliul Județean Harghita, Institutul pentru Studiul Problemelor Minorităților Naționale de la Cluj-Napoca, Departamentul pentru Relații Interetnice și Asociația pentru Județul Harghita vor redacta codexul de bună conviețuire. Consiliul Județean Harghita a realizat un studiu cu privire la buna conviețuire româno-maghiară din județul Harghita.
Sint total de acord cu initiativa dv.de a redacta codexul de buna convetuire intre MINORITATEA ROMANEASCA din cele trei judete, deoarece noua ROMANILOR nu ni sa construit nici o scoala si nici o gradinita ,in schimb populatiei Maghiare li s-au construit zeci de scoli camine , gradinite si baze sportive unde noi minoritarii Romani nu avem acces. Vi s-au restituit mii de hectare de paduri si terenuri in baz unor documente artizanale facute in timpul ocupatiei Hortiste, Austro-Ungare de dupa razboi ,Terenuri si paminturi .(desi sint in ROMANIA) noi nu avem acces. In toate institutile si spitalele din aceste judete ,daca nu sti ungureste esti tratat ca un „ROMAN” Cu scuze de rigoare domnilor Maghiari nu d-voastra sinteti vinovati, vinovati sint cei care au condus aceasta tara de la revolutia distrugeri Statului Romanesc,Stat care in anii 89 era un stat liber si fara datori,cu tineri bine educati chiar daca invatam si studiam cu toti inpreuna. Deci in concluzie D-L Borboly noi ori cum convietuim inpreuna .,dar d-umneavoastra maghirimea sinteti cei mai vinovati pentru acest dezastru deoarece ati dat voturi doar pentru drepturi false si necuvenite.