Conducerea ISJ Harghita consideră că în şcoli ar trebui să se efectueze periodic exerciţii de evacuare în caz de incendii

0

Articol disponibil în: Română

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita consideră că în şcoli ar trebui să se efectueze periodic exerciţii de evacuare în caz de incendii şi acest aspect ar trebui luat mult mai serios ca până acum. Inspectorul şcolar general Gorbe Peter a declarat că multe dintre şcolile din Harghita efectuează o dată pe an astfel de exerciţii de evacuare în caz de incendii, dar ele ar trebui să se organizeze mai des pentru ca elevii şi cadrele didactice să ştie cum să procedeze într-o situaţie reală.

„Nu se ia în serios acest lucru – multe şcoli au făcut sau fac o dată pe an, ştiu care e semnalul la sonerie, chiar dacă merge mai greu, măcar ştiu elevii şi dascălii că există această posibilitate şi ştiu cum trebuie să procedeze. Ar trebui să se facă periodic, să devină o deprindere această evacuare. Cine a auzit soneria şi e la etajul trei să ştie pe unde să iasă, să nu intre în panică”, a spus inspectorul şcolar general. Acesta a precizat că în judeţ nu există probleme grave legate de prevenirea incendiilor, controalele efectuate la începutul anului şcolar arătând că există stingătoare, sisteme de alarmare, hidranţi sau planuri de evacuare.

Inspectorul şcolar general a punctat faptul că există, însă, neclarităţi legate de obţinerea de către unităţile şcolare a avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, în sensul că acest document este obligatoriu, potrivit legii 307 din 2006, doar pentru construcţii noi, atunci când se efectuează modernizări sau când se schimbă destinaţia unei clădiri. „Aici apare o problemă. Dacă este o clădire de acum 30 ani, la momentul respectiv a fost bună, între timp nu s-a făcut o reparaţie capitală, s-a reparat să fie funcţională, dar poate nu mai corespunde condiţiilor actuale. Ori, ar trebui ca toate să se verifice, dacă se constată că nu sunt în regulă, se dă un termen, pentru că nu poţi închide o şcoală, şi se transmite celor care trebuie să asigure susţinerea financiară, adică administraţia locală”, a arătat Gorbe Peter.

Inspectorul şcolar general a mai spus că a transmis tuturor şcolilor o adresă prin care a atenţionat conducerile să manifeste atenţie sporită atunci când organizează diverse evenimente, cum ar fi baluri ale bobocilor, şi să pună accent pe prevenirea incendiilor în unităţile de învăţământ.
Sursa: edumanager.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy