Eclipsă totală de Lună în noaptea de duminică spre luni. Astrul nocturn se va colora treptat într-o nuanţă roşiatică

0

Articol disponibil în: Română

O  eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea 15-16 mai. Fenomenul se va putea vedea complet în cea mai mare parte a Americii de Nord și de Sud, începând din nord-vestul Americii de Nord și din Pacific, iar spre apus peste Africa și Europa.

Eclipsa va dura aproximativ cinci ore, iar faza sa de totalitate – când astrul se află complet ascuns în umbra Pământului – va dura puţin peste o oră.

În România, fenomenul va fi vizibil timp de aproximativ o oră spre sfârşitul nopţii de duminică spre luni,  potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe când Luna se apropie de apus, la ora 04:31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp şi după ce Luna apune în România. Începând cu ora 04:31, discul lunar va deveni mai puţin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus.
entru a vedea fenomenul trebuie să găsiți un loc de unde se vede apusul Soarelui. Priviți Luna începând cu ora 4:31 și veți vedea cum în următoarea oră discul ei va deveni mai puțin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus.
De la ora 5:28 veți vedea cum Luna începe să se înroșească în partea din stânga. De acum înainte începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului. La numai 20 de minute după, Luna apune la București.
Luna apune cu 20 de minute mai târziu în vestul țării decât în est, deci puteți vedea mai mult din fenomen din acea parte a țării.
Pe parcursul eclipsei Luna se va afla în constelația Libra. La stânga de Lună se va vedea steaua Antares din constelația Scorpius.

Acest fenomen se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină.

Spre deosebire de eclipsa de Soare, pentru cea de Lună nu este nevoie de ochelari speciali, ci doar de un binoclu pentru a vedea cât mai clar

Cei care vor să urmărească acest fenomen o pot face live, online, pe canalul de YouTube al celor de la NASA.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibilă din mijlocul Oceanului Pacific.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy