Fostul sistem de fortificație al Cetății Mikó, redescoperit de noile cercetări arheologice

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În partea de vest și de nord a Cetății Mikó se desfășoară o săpătură arheologică inedită. Sub conducerea arheologului Darvas Lóránt, se cercetează, în mai multe secțiuni, sistemul de fortificație de odinioară a clădirii. Cercetările, care vor continua, conform planului, până la sfârșitul lunii aprilie, pun baza unei lucrări ample de reconstrucție.

Primarul Korodi Attila, directorul muzeului Karda-Markaly Aranka și arheologul Darvas Lóránt au vorbit astăzi presei despre acest proiect impresionant.

Conducerea municipalității și a Muzeului Secuiesc al Ciucului au prezentat planuri ambițioase cu privire la amenajarea zonei Cetății Mikó: vor să reconstruiască și să facă accesibil vizitatorilor fostul sistem de șanțuri și valuri de apărare al cetății și să transforme întregul sit, inclusiv curtea din spate a castelului, într-un spațiu destinat evenimentelor culturale. Primul pas important în acest proces este pregătirea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI). Cercetările arheologice, care sunt acum în plină desfășurare, sunt necesare pentru a finaliza această etapă.

Ceea ce am moștenit, nu reflectă starea de odinioară a castelului și a mediului său. Zona Cetății Mikó înseamnă mult mai mult decât ceea ce vedem acum. Discuțiile despre o reprezentare reală a acesteia au început în urmă cu 2-3 ani, iar acum avem un plan concret în fața noastră. Momentan ne aflăm în etapa DALI, care va fi urmată de adoptarea planurilor tehnice detaliate, după care vom scoate la licitație construcția”, a prezentat următorii pași primarul Korodi Attila.

„Dacă realizăm toate acestea, pe o parte vom putea pune la dispoziție vizitatorilor – alături de curtea din spate – un spațiu comunitar bine organizat. Pe de altă parte, în structura fostelor valuri de apărare vom putea amenaja depozite și diverse ateliere, pentru că avem mare nevoie de ele”, a declarat Karda-Markaly Aranka, directorul muzeului.

Scopul principal al cercetărilor actuale este de a dovedi existența bastioanelor exterioare care se regăsesc în planurile de odinioară, și de a stabili dimensiunile fostului șanț și ale valurilor de apărare”, a precizat arheologul Darvas Lóránt.

În secolele anterioare, între castelul propriu-zis și zidul exterior exista un șanț și un val de apărare. Pământul scos din șanț a fost folosit pentru a înălța valurile de apărare, dar în secolul al XIX-lea șanțul a fost astupat. Proiectul va pune în valoare acest triplu sistem de fortificație (șanț, val, bastion exterior) prin reconstruirea unui mediu cât mai autentic.

După ce se vor primi răspunsurile la întrebările ridicate în faza DALI, șanțurile săpate în cursul cercetărilor de acum vor fi astupate, probabil în a doua jumătate a lunii aprilie. Arheologii se așteaptă ca procesul de avizare să implice cercetări complete, astfel în viitorul apropiat ne putem aștepta la săpături și mai spectaculoase.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă al Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy