Február 18-án, szombaton Csíkszeredában a Transylvanian Design Week

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Február 18-án, szombaton kezdődik Csíkszeredában a Transylvanian Design Week, az első olyan rendezvény, amely összehozza az erdélyi iparművészeket. A kiállítás – a TDW központi eseménye – 2023. február 18. és március 10. között lesz látható a Csíki Székely Múzeumban, és emellett társrendezvények sora is helyet kap városszerte. A TDW-t a Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Városháza szervezi, az OTP Bank Románia támogatásával.

A rendezvény kurátora, Oláh Gyárfás szerint a TDW kiállítás „párbeszédet jelent régi és új, múzeum és tervezők, tervezők és tervezők, tárgyak és tárgyak között”. Az első alkalommal megrendezett TDW célja, hogy a szakterület alkotóival és a nagyközönséggel közösen képet alkossunk arról, mit jelent ma Erdélyben a design. A TDW kiállítás február 18-tól március 10-ig látogatható, keddtől vasárnapig 9:00 és 17:00 óra között.

A TDW-n kiállított anyag több neves erdélyi tervező munkáiból áll, kiegészítve az esemény alkalmából kiírt tervezői verseny legjobbjaival. A kiállítás négy kategóriában épül fel: divattervezés, terméktervezés, grafikai tervezés és motion design. Az egyes kategóriák győzteseit a kiállítás hivatalos megnyitóján hirdetik ki, és az OTP Bank Románia által felajánlott, egyenként 4000 lejes pénzjutalomban részesülnek.

A kiállított alkotásokon kívül a látogatóknak lehetőségük nyílik a pop-up shopban található design tárgyak megvásárlására is, amely a kiállítás teljes időtartama alatt nyitva lesz.

A TDW alkalmából a központi kiállítás mellett Csíkszeredában rendezvénysorozatra kerül sor, amelynek célja, hogy az erdélyi kortárs dizájnt közelebb hozza a helyi közönséghez, és találkozási lehetőséget kínáljon a szakterület alkotóinak.

A Csíki Moziban a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékével közösen, Szent László Napok és a Non-common Design Stúdió közös szervezésében: Digital Smog 2021 and Peripherals 2022 Publicritic kiállításokat fedezheti fel a közönség, a plakátokon és a kiterjesztett valóságon keresztül. A kiállításmegnyitó utáni kerekasztalon a Publicritic szervezői exkluzív bejelentést tesznek: a 2023-as pályázat új témáját!

Ugyancsak a Csíki Moziban olyan kisfilmeket, reklámfilmeket mutatnak be helyi alkotóktól, helyi brandekről, amelyek az erdélyi designhoz kapcsolhatók. A vetítésekre február 22-én és március 2-án kerül sor.

A Smart Hungary című kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Külügyi Minisztérium vándorkiállítása, amely 2022-ben a világ számos pontján bemutatkozott, és a 2023-as TDW-n is bemutatásra kerül a Liszt Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, ill. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében.

A kiállításon 22, Magyarországon kifejlesztett innovatív termék kerül bemutatásra, hat téma köré csoportosítva, amelyek a mindennapok részét képezik (okos város, okos mobilitás, okos szabadidő, okos sport, okos mezőgazdaság, okos egészségügy). A 2022-es Romanian Design Week alkalmából Bukarestben is bemutatták a Smart Hungary kiállítást.

A TDW program gyerekeknek szóló tevékenységeket, beszélgetéseket és vezetett túrákat is tartalmaz majd.

  • Csíkszereda Városháza sajtóirodája által közreadott információk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy