Hargita megye prefektusa a társadalomellenes cselekedetek megelőzésére hívta fel a megye polgármestereinek figyelmét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Hargita megye prefektusa, Jean Adrian Andrei arra figyelmeztette a megye polgármestereit, hozzanak intézkedéseket az antiszociális cselekedetek megelőzése érdekében, tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban több településen is feszültségek voltak a roma és a magyar közösségek között.

„Arra figyelmeztettem a megye polgármestereit, hogy korrekt módon kezeljék és előzzék meg az esetleges társadalomellenes cselekedetekbe torkolló megnyilvánulásokat, amelyek veszélyeztethetik a közbiztonságot, az emberek életét illetve testi épségét, tekintettel az elmúlt időszakban több településen előforduló erőszakos cselekedetekre, gyújtogatásra, amelyben roma és magyar nemzetiségű egyének vettek részt”, nyilatkozta Adrian Jean Andrei prefektus.

A prefektus átiratban kérte az önkormányzati vezetőket, minden törvényes lehetőséget használjanak ki annak érdekében, hogy biztosítani tudják az állampolgárok jogainak és szabadságának tiszteletben tartását. „Azért léptem az ügyben, mert az elmúlt időszakban bizonyos településeken a polgármesterek – akik a román állam képviselői – nem kezelték megfelelőképpen a feszült helyzetek megelőzését és megoldását, felhívásommal a polgármesterek felelősségtudatát akartam felébreszteni, annál is inkább, hogy az őket megválasztó közösséget képviselik”, mondta Adrian Jean Andrei.

Kitért arra is, hogy a törvényes nyomozással megbízott illetékes szervek megteszik a feladatukat, ugyanakkor ’a polgármester szerepe elsődleges az antiszociális tettek megelőzésében, főleg ha azokat csoportosan követik el’.

Az elmúlt időszakban Hargita megye több településén feszültség alakult ki a roma és magyar közösségek között.

Egy ilyen eset április végén Gyergyószentmiklóson történt, amikor több lakos felgyújtotta a romák lakta házat és néhány szalmabálát romák lakása közelében, az elégedetlenséget a romák által a város területén sorozatosan elkövetett bűncselekmények váltották ki. Itt is és más településeken, ahol fennáll a két közösség közti feszültség veszélye, a rendőrség közbiztonsági zónákat határolt be.

Forrás: administratie.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy