Magkönyvtár- a Kájoni János Megyei Könyvtár új szolgáltatása. Az embereket magok kölcsönzésére bíztatják

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A csíkszeredai „Kájoni János” Megyei Könyvtár elindította a „Magkönyvtár” nevű új szolgáltatást, amely arra ösztönzi az embereket, hogy kölcsönözzenek magvakat… Vetőmagokat, amelyeket később visszaadnak.

Az intézmény honlapján közzétett információk szerint ez a fajta, környezeti nevelésre irányuló könyvtári szolgáltatás már évek óta működik a nyugati országokban, az első magkönyvtárakat az Egyesült Államokban hozták létre.

Az új ökológiai szolgáltatás Hargita Megye Tanácsának támogatásával indult, és a megyei könyvtár regisztrált felhasználói vehetik igénybe, a helyi magok cseréje és kölcsönzése a könyvtár külön helyiségében történik.

A nyugati országokban már több éve működik ez a környezettudatos könyvtári szolgáltatás. Az első magkönyvtárak az Amerikai Egyesült Államokban jelentek meg, Magyarországon is több működik. A lakosság egyre inkább nagyobb városokba tömörül, elveszíti szoros kapcsolatát a természettel, ezért nagyon fontos, hogy a közösségi térként is működő könyvtár segítse a közvetlen környezetét, közösségét a természettel való együttélésben. A maggyűjtés természetesen egy ősi szokás, mellyel hazánkban, megyénkben az emberek, növénytermesztéssel foglalkozók évtizedek óta foglalkoznak. A magok cseréje, ajándékozása családtagok és szomszédok közt évente történik napjainkban is.

A magkönyvtár célja tehát a közvetlen környezet, az őshonos növényvilág megőrzése és a kertészkedés iránt érdeklődő közösség segítése. A magkönyvtár a magmegőrzés és a magkölcsönzés által segíti közösségét, teret és helyet biztosít az őshonos és a helyi időjárást jól tűrő zöldségek és fűszerek magvainak tárolásához és cseréjéhez.

A magkönyvtár működtetésének alapja a magok kölcsönzése, termesztése és visszaadása.

Az új, zöld szolgáltatást a megyei könyvtár regisztrált olvasói, használói vehetik igénybe. A regisztráció pár percet vesz igénybe a recepciós pultnál.

Az őshonos magok cseréje, kölcsönzése a könyvtár erre a célra kialakított helyszínén, a könyvtárépület földszintjén történik, a nyitvatartás ideje alatt.

A magkönyvtár használata egyetlen íratlan szabályon alapul, mégpedig, hogy a kertészkedést kedvelő regisztrált látogató a tavasszal kölcsönzött magok kétszeresét visszajuttatja a könyvtárnak, lehetőleg a saját termés betakarítása eredményéből.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy