Magyar külügyminiszter: „Románia elnöke szélsőségesen magyarellenes politikus”. A Külügyminisztérium reagál

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Foto: ATTILA KISBENEDEK

Románia elnöke szándékosan árt a magyarok és románok közötti együttműködésnek, amikor akadályozza egy új határátkelőhely létesítést a két ország között- írta pénteken facebookján a magyar külügyi és külkereskedelmi miniszter. Szijjártó Péter azután reagált, hogy Klaus Iohannis alkotmányossági óvást emelt a Kübekháza és Óbéb közötti új határátkelőhely létrehozásáról szóló, egyébként már elfogadott törvény ellen, írja a magyar MTI hírügynökség.

„Románia elnöke sajnos egy szélsőségesen magyarellenes politikus, írja Facebook oldalán Szijjártó Péter.

Klaus Iohannis folyamatosan belekeveri Magyarországot, és a magyar kormányt a romániai választási kampányba”- tette hozzá a magyar diplomácia vezetője, aki elmondta, hogy jelen döntésével „most már ráadásul szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek”, és olyan ügyet akadályoz, amely mind a magyar, mind a román emberek számára fontos.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a két állam közötti határátlépő helyek nemcsak szimbolikusak, hanem a gyakorlatban is fontosak, és közelebb hozzák a határterület mindkét oldalán található közösségeket, és megkönnyítik a határokon élők mindennapi életét. „Az új határátkelőhely megvétóztatása nem jelent mást, mint a két nemzet közötti közeledés szándékos akadályozását” – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány továbbra is fejleszteni akarja a kétoldalú kapcsolatokat, mivel ez az Erdélyben és a Székelyföldön élő magyarok érdeke is.

***

A Külügyminisztérium meglepődve vette tudomásul a magyar diplomácia vezetőjének teljesen indokolatlan, aránytalan, a kontextusból kiragadott reakcióját.

A Külügyminisztérium elfogadhatatlannak és tiszteletlennek tartja a magyar államférfi nyelvezetét a román államfő személyével szemben.

Iohannis szerintük nem azért emelt alkotmányossági óvást a Kübekháza és Óbéb közötti magyar-román nemzetközi közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen, mert ellenzi a határátkelő megnyitását, hanem mert tiszteletben kell tartani a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Nemzetközi egyezmény megkötése kizárólag a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik, arról nem lehet törvény révén dönteni – írják.

Mint azt többször hangsúlyozta, a román fél továbbra is őszintén érdekelt, hogy valódi jószomszédi kapcsolatokat és együttműködést alakítson ki polgárai javára, etnikumtól függetlenül. Ezenfelül a román kormány 2020 májusában a jogalkotási javaslattal kapcsolatos álláspontja kifejezetten említi a végrehajtó szintű szándékot, hogy az alkalmazandó normák és a jelenlegi gyakorlat szerint lépéseket tegyen az illetékes hatóságokkal a kezdeményezésről folytatott konzultáció érdekében az Óbéba- Kübekháza nemzetközi határátkelőhely megnyitásáról szóló megállapodás megkötésére a magyar féllel.

Összegezve, a fentiek fényében a román fél valós szándékainak a kontextusból való kiragadása azt is jelzi, hogy a magyar fél nem rendelkezik megfelelő információkkal és dokumentumokkal az alkotmányossági óvás indoklásáról, amely nyilvánosan elérhető.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy