Sok a darázs és gyakoriak a darázscsípéses esetek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Jelentősen nőtt a rovarcsípések, különösen darázs és méhcsípések száma ebben a hónapban Hargita megyében, egyes pácienseket anafilaxiás sokkos állapot miatt kellett kezelni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

A kórház menedzsere, dr. Demeter Ferenc szerdán úgy nyilatkozott, hogy a hónap elejétől 50 rovarcsípéses esetet regisztráltak, volt úgy, hogy naponta 5-6 beteg jelentkezett a kórház sürgősségi osztályán.

’Az utóbbi időben elszaporodtak a rovarcsípések, különösen a darázscsípések, de méhcsípés is volt. Vannak napok, amikor 5-6 rovarcsípéses esetet kell ellátnunk, ezek nagyrésze helyi allergiás reakciót váltott ki, de voltak anafilaxiás sokkos esetek is, amely elég veszélyes helyzet a páciensre nézve’, mondta dr. Demeter.

Az anafilaxiás sokk megjelenése a páciens immunállapotától függ, a kezelést a sürgősségi osztályon szakképzett személy végzi.

Azok a személyek, akik allergiás reakciót tapasztalnak darázscsípés után, azonnal forduljanak a családorvoshoz vagy a sürgősségi osztályhoz. Az anafilaxiás sokk sürgősségi eset, a kezelés után a páciens hazamehet, nem szükséges beutalás’, mutatott rá Demeter Ferenc.

A kedvező feltételek mellett elszaporodott darazsak a gyümölcsérés időszakában agresszívekké válhatnak a szüretelőkre nézve, ha megzavarják őket lakmározás közben.

Ami a kullancscsípések számát illeti a kórházmenedzser elmondta, hogy csökkenőben van, inkább tavasszal és ősszel fordul elő gyakrabban.

AGERPRES

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy