Románia a gyermekek digitális biztonságával foglalkozó kiválósági központot hoz létre

0

Articol disponibil în: Magyar Română

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Amerikai Egyesült Államok kormányával a gyermekkereskedelem elleni küzdelem érdekében kötött 10 millió eurós gyermekvédelmi keretpartnerséget (CPCP) hétfőn írták alá az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségén.

A partnerség a következő öt évre szól, és az Egyesült Államokkal közösen kialakított szilárd elkötelezettséget jelent a gyermekkereskedelem megelőzése és leküzdése, valamint az ilyen bűncselekmények gyermek áldozatainak integrált, traumával kapcsolatos gondozás és segítségnyújtás biztosítása érdekében.

„Románia kormánya és az Egyesült Államok kormánya ma stratégiai dokumentumot írt alá. A partnerség négy célkitűzése a megelőzés, a védelem, a büntetőeljárás, valamint a kormányzati hatóságok és a civil társadalom közötti együttműködés a gyermekkereskedelem elleni küzdelem terén. A leendő Gyermekek Digitális Biztonságát szolgáló Kiválósági Központ létrehozásával, amelyet hamarosan elindítunk, és néhány éven belül teljes mértékben működőképes lesz, növelni fogjuk az intézményi kapacitást a gyermekek jogainak védelmére az online környezetben is” – mondta Rareș-Petru Achiriloaie államtitkár, a Gyermekek Jogainak Védelmét és Örökbefogadását Ellátó Nemzeti Hatóság elnöke.

A CPC partnerség keretében az ANPDCA koordinálásával új intézményi struktúrát – a gyermekek digitális biztonságával foglalkozó nemzeti kiválósági központot – hoznak létre. A központ gondoskodik arról, hogy az „értesítés és intézkedés” mechanizmus alapján, az online adatkezelésért vagy adott esetben a gyermekvédelmi beavatkozásért felelős más intézményekkel együttműködve, a hozzá bejelentett káros online tartalomként jelentett valamennyi esetben megtegyék a szükséges lépéseket a gyermekek jogainak védelmét súlyosan veszélyeztető káros online tartalom eltávolítására.

A Központ gondoskodik továbbá a gyermekvédelmi szakemberek képzési igényeinek meghatározásáról, és ezt követően egyedül vagy más intézményi szereplőkkel együttműködve képzést biztosít a DGASPC munkatársai számára a gyermekek bántalmazásáról, elhanyagolásáról vagy kizsákmányolásáról, beleértve az online bántalmazás különböző formáit is.

Az emberkereskedelem gyermek- és fiatalkorú áldozatainak nyújtott támogatás összesen mintegy 10 millió dolláros támogatást jelent az emberkereskedelem elleni politikák megerősítésére, valamint a két kormány között megállapodott célkitűzések és tevékenységek végrehajtására.

A gyermekek jogainak védelméről és előmozdításáról szóló nemzeti stratégia 2023-2027 és az emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia 2024-2028 képezte az alapját az ilyen irányú együttműködésre vonatkozó döntésnek, mivel Románia képes arra, hogy regionális vezető szerepet töltsön be a gyermekkereskedelem elleni küzdelemben és a gyermekek jogainak védelmében.

Háttérinformációk

Az alapokat olyan nonprofit és nem kormányzati szervezetek, nemzetközi közszervezetek, felsőoktatási intézmények és gazdasági szervezetek kapják, amelyeket az Egyesült Államok Külügyminisztériuma választ ki, és amelyek együttműködnek a román közintézményekkel ebben a törekvésben.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának az Emberkereskedelem Ellenőrzésével és Küzdelmével Foglalkozó Hivatala több tényező elemzését követően választja ki azt az országot, amelynek a gyermekvédelmi keretpartnerséget javasolja, többek között a Külügyminisztérium, az USAID, az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és más érintett szövetségi ügynökségek szakértőivel folytatott konzultációt követően. A kiválasztás során a Hivatal figyelembe veszi a legutóbbi éves emberkereskedelemről szóló jelentésben (TIP-jelentés) szereplő országspecifikus profilt és az adott országnak címzett ajánlásokat, az országnak az emberkereskedelem elleni küzdelemre vonatkozó nemzeti cselekvési tervét és/vagy az ország nemzeti gyermekvédelmi stratégiáját.

2024. március elején a Belügyminisztérium és a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium – Nemzeti Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság fogadta az Emberkereskedelem Ellenőrzési és Felügyeleti Hivatalának küldöttségét, amelynek célja a CPCP egy európai országban történő végrehajtásának lehetőségének feltérképezése volt.

Az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó tárcaközi stratégiai koordinációs bizottság 4. ülésén májusban jelentették be a döntést, hogy Romániát választják ki a CPCP részesévé.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy