Intervenții ale pompierilor militari harghiteni pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul nopții trecute, pompierii militari harghiteni au intervenit în localitatea Lacu Roșu, pe DN 12C, pentru înlăturarea efectelor în urma vântului și ninsorilor avertizate de codul galben sub incidența căruia se află județul Harghita, până diseară, la ora 18:00.

Astfel, un echipaj de pompieri al Detașamentului Gheorgheni a acționat pentru înlăturarea a doi brazi doborâți de vânt și căzuți pe firele electrice.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrau avarii în 7 localităţi din judeţ (Lacu Roșu, Băile Tușnad, Lăzărești, Cozmeni, Sânmartin, Cinod și Eghersec), fiind afectaţi 1892 consumatori. Echipele de intervenţie ale furnizorului de energie electrică au acționat pentru remedierea defecțiunilor, astfel încât, toate problemele de alimentare cu energie electrică generate de evenimentele meteorologice au fost rezolvate.

Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, în ultimele 24 de ore, pompierii harghiteni au acționat pentru stingerea unui incendiu, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe DN 12A, în afara localității Delnița, precum și pentru acordarea de prim ajutor calificat pentru 7 persoane aflate în dificultate.

Totodată, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT,  semnalând prezența animalelor periculoase (urși), în localitățile Lueta și Remetea.

Noaptea trecută, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Atid au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din satul Crișeni, comuna Atid, cel mai probabil din cauza efectului termic produs de sistemul de încălzire amplasat necorespunzător față de materialele combustibile (șemineu). La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la un perete interior al casei, pe o suprafață de circa 3 mp, în apropierea căruia se afla o sobă tip șemineu. Pompierii mobilizați la locul producerii evenimentului au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, reușind să stingă incendiul și să împiedice propagarea acestuia la celelalte camere ale locuinței. În urma evenimentului, a ars o grindă din lemn și s-a deteriorat tencuiala peretelui. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Vulnerabilitatea în faţa riscului de incendiu în această perioadă, este generată în cea mai mare măsură, de exploatarea sistemelor de încălzire locală cu defecţiuni, fără asigurarea supravegherii sau având coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor.

Prin respectarea unor măsuri simple și normale pot fi evitate astfel de situații: 

Curăță periodic coșurile de fum!

Nu folosi sobe cu improvizații!

Supraveghează soba până focul este stins în totalitate!

Nu lăsa copiii singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcțiune!

Siguranța fiecăruia dintre noi depinde de cunoștințele și acțiunile noastre. Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, care este disponibilă gratuit din App Store și Google Play.

Respectați recomandările noastre, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.                       

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE         

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy