Masă rotundă pentru informarea întreprinzătorilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Evenimentul din 21 iunie care a stârnit mult interes a fost organizat de Agenția de Dezvoltare a Județului Harghita și a avut loc în două locații diferite – în Miercurea-Ciuc și în Gheorgheni. 

 Prezentatori: Lőrinczi Margit, șef birou la biroul județean Harghita al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și Fancsali Kálmán de la Biroul de Informare și Consultanță Harghita al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

 Lőrinczi Margit a făcut cunoscut faptul că biroul județean Harghita al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru are rol de mediator între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și persoanele care doresc să depună o cerere de finanțare. Acest birou se ocupă exclusiv cu cereri de proiecte finanțate în cadrul Programului Operativ Regional (POR). Bugetul Uniunii Europene funcționează în cicluri de șapte ani, în momentul de față este în curs ciclul de 2014-2020. Cel mai important fapt din punctul de vedere al întreprinzătorilor este formularea concretă a cererii de finanțare și obținerea de finanțare pentru aceasta.

Trebuie ținut cont și de locul execuției, dacă acesta este în mediul rural sau urban, fiindcă cele din mediul rural nu se finanțează.

Axa 2 a Programului Operativ Regional (POR) anunță propuneri de proiecte pentru întreprinderi. În momentul de față este publicată axa 2.1 care se adresează microîntreprinderilor, iar în cadrul acesteia se pot depune cereri de finanțare începând cu data de 27 iulie 2016, până la data de 27 ianuarie 2017.

Depunerea cererilor de finanțare se poate face exclusiv cu aplicația online MySMIS și este necesară o semnătură electronică.

Lőrinczi Margit a atras atenția participanților că pe baza feedback-urilor este recomandată depunerea cât mai rapidă a cererilor de finanțare.

În viitorul apropiat va fi publicată și axa 2.2 adresată întreprinderilor mici și mijlocii.

 Fancsali Kálmán a prezentat programele privind creșterea competitivității micro-întreprinderilor, sprijinirea dezvoltării cunoștințelor antreprenoriale la tineri și facilitarea accesului la surse de finanțare, sprijinirea vânzării produselor și a dezvoltării și modernizării serviciilor pe piață, stimularea înființării și dezvoltării micro-întreprinderilor de către întreprinzători debutanți, programul național multianual privind mica industrializare, precum și programul național multianual privind sprijinirea înființării și dezvoltării IMM-urilor rurale.

Posibilitățile de finanțare le-au oferit o imagine cuprinzătoare acelor persoane care vor să depună o cerere de finanțare. În cursul întâlnirii, participanții au avut ocazia de a pune întrebări cu privire la  posibilitățile de finanțare și în legătură cu obstacolele care pot apărea în decursul depunerii cererilor de finanțare.

 Următoarea masă rotundă pe tema accesării de fonduri prin intermediul proiectelor va fi organizată în data de 30 iunie la Odorheiu-Secuiesc, iar organizatorii planifică o prezentare a posibilităților de finanțare pentru conducătorii instituțiilor publice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy