Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministrul ungar de Externe: ar fi benefic relaţiei dintre Ungaria şi România, dacă UDMR ar avea o prezenţă mai puternică în Parlamentul României

Foto: captură video

 

Potrivit ministrului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, ar fi benefic relaţiei dintre Ungaria şi România dacă UDMR ar avea o prezenţă mai puternică în Parlamentul României, Şeful diplomaţiei ungare a declarat asta la Târgu Mureş, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, notează MTI.

Péter Szijjártó a spus: motivul pentru care a venit în Transilvania nu este acela de a interveni în politica internă românească, din moment ce şi Ungaria este sensibilă la acest subiect şi nu îşi doreşte să se întâmple aşa ceva. La alegeri, cetăţenii României vor decide asupra viitorului ţării lor, iar Ungaria le va respecta decizia, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

“Rog cetăţenii de naţionalitate maghiară din România să participe la marea decizie comună de care depinde viitorul lor şi viitorul comunităţii din care fac parte. Cu cât interesele maghiare vor fi reprezentate mai puternic la Bucureşti, cu atât mai puternică va fi şi vocea maghiarilor atunci când trebuie luate decizii cu privire la viitor”, a spus Szijjártó.

Ministrul a adăugat: Ungaria are interesul unei bune cooperări cu România, din motive pragmatice. România este cea de-a patra cea mai importantă piaţă de export a Ungariei, o ţară a cărei economie depinde foarte mult de exporturi. În fiecare an, bunuri şi servicii maghiare în valoare de peste 5,5 miliarde de euro vizează piaţa românească. România este a opta cea mai atractivă destinaţie pentru investiţiile de capital maghiare şi al nouălea cel mai important partener comercial al Ungariei. În acelaşi timp consideră că relaţiile bune dintre cele două ţări sunt benefice şi pentru maghiarii care trăiesc în România, şi pentru românii care trăiesc în Ungaria.

“Credem că pentru o cooperare mai bună între Ungaria şi România ar fi utilă o prezenţă mai puternică a UDMR în Parlamentul României. Prin urmare, şi din punctul de vedere al viitorului relaţiilor dintre Ungaria şi România, rog respectuos persoanele de naţionalitate maghiară care locuiesc în România, să se prezinte la urne la sfârşitul săptămânii”, a declarat Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó a spus: l-au întrebat pe Hunor Kelemen şi UDMR, cum pot ajuta maghiarii din Transilvania, şi li s-a răspuns că sprijinul economic ar fi important, întrucât astfel devine mai puternică atât comunitatea maghiară, cât şi regiunea în care trăieşte această comunitate.

“Mi-aş dori să cred că şi colegii mei români cred în faptul că dezvoltarea economică a comunităţii etnice maghiare din Transilvania reprezintă atât un interes românesc, cât şi unul maghiar, că reprezintă un interes al României şi al Ungariei, deopotrivă”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

Răspunzând la o întrebare care a făcut referire la faptul că Guvernul României a condiţionat continuarea programului de dezvoltare economică din Transilvania de un acord scris, Péter Szijjártó a spus că la elaborarea programului de dezvoltare economică s-a acordat o atenţie deosebită respectării legislaţiei internaţionale, europene şi româneşti. “Prin urmare, pot afirma cu încredere că programul respectă dreptul românesc, cel european şi
cel internaţional. Acest program creează locuri de muncă aici, generează venituri fiscale pentru bugetul de stat de aici şi contribuie la dezvoltarea economiei de aici. Desigur că, în plus, consolidează şi comunitatea maghiară care trăieşte aici”, a spus ministrul.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.