Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Misiunile pompierilor la finalul săptămânii trecute. Pentru astăzi: avertizări meteorologice, COD PORTOCALIU

Foto cu caracter ilustrativ

 

La nivel județean, pompierii militari harghiteni au gestionat, în acest weekend, 36 de intervenții în diferite situații de urgență. Dintre acestea, majoritatea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 38 persoane aflate în dificultate, în cazul a trei accidente rutiere, produse pe DN 13 A (între Vlăhița și Miercurea Ciuc, respectiv în apropierea comunei Lupeni) și DN 15 (comuna Corbu), alte 16 diverse afecţiuni medicale și 15 traumatisme, asistate de paramedicii SMURD.

În perioada de referință, salvatorii harghiteni au acționat pentru stingerea a două incendii de autoturisme, iar în cazul unui accident rutier, produs pe DN 13A, între Vlăhița și Miercurea Ciuc, echipajul de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a fost solicitat să intervină pentru extragerea unei persoane încarcerate.

Totodată, sâmbătă, 18 iulie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au asigurat zona desfășurării etapei a doua din calendarul național de raliuri ediția a XXVIII-a „Raliul Perla Harghitei 2020”, fiind dislocate două echipaje, cu două autospeciale de intervenție cu modul de descarcerare, în municipiul Odorheiu Secuiesc și sat Crăciunel, com. Ocland, în vederea preîntâmpinării producerii unor situații de urgență.

Întrucât a fost semnalată prezența urșilor în proximitatea comunităților, inspectoratul județean pentru situații de urgență a transmis, în ultimele 3 zile, 3 mesaje de avertizare a populației din Leliceni, Borsec și Băile Tușnad, prin intermediul sistemului RO-ALERT.

În cursul zilei de vineri, 17 iulie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Vlăhița, au acționat, cu două autospeciale de stingere, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în stațiunea Băile Homorod. Incendiul a fost localizat şi lichidat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la întregul autovehicul. În urma incendiului a ars compartimentul motor al autoturismului, flăcările propagându-se și în partea din spate dreapta, prin sistemul de aer condiționat; s-au degradat tapițeria scaunelor, parbrizul, luneta și instalația electrică. Incendiul a fost produs, cel mai probabil, de un cablu electric defect. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 7.500 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 4.000 lei.

Tot vineri, 17 iulie a.c., la ora 1837, dispeceratul integrat ISU-SAJ a fost anunţat, printr-un apel la numărul unic de urgență 112, despre producerea unui accident rutier, cu cinci victime, din care una încarcerată, pe DN 13A, între Vlăhița și Miercurea Ciuc. La faţa locului s-au deplasat patru echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD, autospeciala de transport personal și victime multiple (ATPVM) și o autospecială complexă de primă intervenție, în sprijin fiind trimise şi două ambulanțe SAJ. Accidentul s-a produs în urma coliziunii frontale între două autoturisme și s-a soldat cu rănirea a cinci persoane, echipajul de descarcerare intervenind pentru extragerea unei persoane încarcerate (bărbat, în vârstă de 28 de ani). După acordarea primului ajutor la locul evenimentului, cei doi conducători auto, în vârstă de 27, respectiv 28 ani, și alți trei pasageri (un minor de 12 ani și două tinere de 17, respectiv 19 ani), au fost preluați și transportați de echipajele ATPVM, SMURD și SAJ, la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

În această dimineață, 20 iulie a.c., în jurul orei 06:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni, au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în parcarea Penny, din municipiul Gheorgheni. Incendiul a fost localizat şi lichidat în circa 20 de minute, fiind astfel limitat pericolul extinderii la întregul autovehicul și la celelalte autoturisme parcate în imediata apropiere. În urma incendiului a ars instalația electrică a motorului; s-au deteriorat parbrizul și bordul autoturismului. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric produs de un cablu electric defect.

Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 20.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 10.000 lei.

În continuare, pompierii harghiteni rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor, având în vedere că, județul nostru va fi, astăzi, 20 iulie, între orele 12:00–21:00, sub incidența unei avertizări meteorologice COD PORTOCALIU, care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Aversele vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul fiipregatit.ro sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *