Cinci intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea unor urși, în ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultimele 24 de ore,  la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 4 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era anunțată prezența urșilor în localitățile Toplița și Băile Tușnad. A fost nevoie însă de 5 intervenții pentru îndepărtarea urșilor.

„Primul apel primit de la o femeie, prin intermediul SNUAU 112, miercuri, 26 mai, la orele 07:43, ne anunța despre prezența unei ursoaice cu patru pui în apropierea locului de agrement Banffy din municipiul Toplița. A fost trimis de îndată un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 5 Jandarmi Toplița, care a trecut la îndepărtarea ursoaicei în afara zonelor locuite.
Al doilea apel a fost făcut la ora 10:57, un bărbat semnalând prezența unui urs pe Aleea Sfânta Ana din localitatea Băile Tușnad. O patrulă de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad a trecut la îndepărtarea acestuia înspre zona împădurită.
Al treilea apel a fost făcut către seară, la ora 22:01, de către un turist aflat pe balconul unui hotel din localitatea Băile Tușnad, care semnala prezența ursului pe o stradă din localitate. Aceeași patrulă de jandarmi montani a trecut la îndepărtarea acestuia. În timpul desfășurării acțiunii de îndepărtare a ursului semnalat, jandarmii au observat la o distanță nu prea mare o ursoaică cu pui ce ieșea din pădure, astfel că, au trecut și la îndepărtarea acesteia.
Ultimul apel, primit în această dimineață, la ora 05:35, a fost făcut de către un bărbat care a observat ușa restaurantului unde lucrează deschisă în mod forțat și bănuind că în interior se află un urs a sunat la 112 pentru a solicita sprijin. La fața locului s-a deplasat un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, care în urma verificărilor a constatat că ursul nu se mai află în interiorul localului.”, a transmis IJJ Harghita.

Din cele relatate de către toți apelanții, urșii probabil se aflau în căutare de hrană.

Jandarmii au rămas de fiecare dată în apropiere pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborează, nefiind înregistrate alte evenimente.

IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy