Peste 300 de persoane, inclusiv ministrul Justiţiei din Ungaria, la comemorarea secuilor ucişi în anul 1764 la Siculeni

0

Articol disponibil în: Română

Peste 300 de persoane au participat sâmbătă, 7 ianuarie, în localitatea harghiteană Siculeni, la comemorarea secuilor ucişi în anul 1764 pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece, la eveniment fiind prezent şi ministrul Justiției din Ungaria, Varga Judit, conform AGERPRES

sursa foto Facebook/Varga Judit

Evenimentul, care se desfăşoară în fiecare an, a început la biserica din localitate, unde a avut loc o slujbă de pomenire, apoi participanţii s-au adunat la monumentul „Siculicidium”, ridicat în memoria celor ucişi, unde s-au ţinut discursuri şi au fost depuse coroane de flori.
Pe lângă ministrul Justiţiei de la Budapesta, Varga Judit, la comemorare au luat parte autorităţi locale şi judeţene din Harghita şi Covasna, parlamentari UDMR, reprezentanţi ai altor organizaţii ale maghiarilor, precum şi Potapi Arpad Janos, secretar de stat, responsabil cu politica de solidaritate naţională în Guvernul Ungariei, dar şi ministrul Mediului din Guvernul României, Tanczos Barna.

Ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, a evocat, în discursul său, evenimentele din 1764, „care încă trezesc sentimente foarte puternice” şi a spus că martirii din Siculeni au ţinut la tradiţiile lor, au cerut să le fie respectate libertăţile, au crezut în Dumnezeu şi în dreptate şi astfel au făcut faţă unui imperiu, iar din martiriul lor trebuie trase învăţăminte.

Ministrul Justiţiei din Ungaria a vorbit şi despre faptul că pentru Guvernul Ungariei cel mai important este ca secuii să-şi poată păstra identitatea.

Aceasta a amintit şi de sprijinul oferit de Guvernul Ungariei pentru maghiarii din România, respectiv susţinerea sistemului de învăţământ din Ardeal, sprijinul acordat bisericilor, dezvoltării sportului, dar şi ajutorarea antreprenorilor din zonă şi cooperarea existentă între administraţiile locale din zonă şi cele din Ungaria.

La eveniment a participat şi ministrul Mediului din România, Tanczos Barna, care a mulţumit Guvernului Ungariei pentru sprijinul oferit maghiarilor de dincolo de graniţe.

sursa foto Facebook/Tanczos Barna

Acesta a rememorat curajul şi sacrificiul înaintaşilor şi a subliniat faptul că întotdeauna au fost secui care au scris istorie şi în faţa cărora generaţia actuală este obligată să-şi plece capul.

Potrivit traducerii asigurate de organizatori, Tanczos Barna a mai făcut referire, în discursul său, la pericolele şi provocările la care trebuie să facă faţă comunitatea maghiară, generate de război şi criza economică.

El a vorbit de pericolul naţionalismului extremist, susţinând că „sunt grupuri extremiste care se consolidează, se înfiinţează grupuri şi partide şi devin din ce în ce mai puternice”.

Totodată, ministrul Mediului a adus în atenţie şi fenomenul fake news-ului, dar şi provocările generate de îmbătrânirea populaţiei, de lipsa forţei de muncă şi de faptul zeci de mii de oameni migrează în căutarea unei vieţi mai bune.

Evenimentul de la Siculeni a s-a încheiat cu depuneri de coroane la monumentul Siculicidium.

Potrivit datelor istorice, locuitorii din Siculeni au fost ucişi pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece. În zorii zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldaţi austrieci au înconjurat satul Siculeni, iar două tunuri au deschis focul asupra localităţii. Ulterior, soldaţii au intrat în satul bombardat şi i-au măcelărit pe toţi cei care le-au ieşit în cale, inclusiv femei şi copii.

Cifrele oficiale ale vremii estimează la 200 numărul morţilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor a avansat o cifră mai mare, susţinând că e vorba probabil de cel puţin 400 de victime. Pe locul măcelului a fost ridicat un monument în memoria celor masacraţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy