Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Președintele Consiliului Județean Harghita și majoritatea primarilor din județ cer redeschiderea școlilor în localitățile cu rată de infectare mică și amenință că vor merge în instanță

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi liderii autorităţilor publice locale ale judeţului consideră că decizia Guvernului şi a Ministerului Educaţiei de închidere a şcolilor „este greşită şi nejustificată” şi solicită reluarea cursurilor în format „faţă în faţă”, în localităţile unde rata de infectare este scăzută, în caz contrar urmând să se adreseze instanţelor de judecată, relatează Agerpres.

Într-o luare de poziţie semnată de 64 din cei 67 de primari din judeţ se arată că în majoritatea ţărilor europene cursurile de desfăşoară normal, iar decizia României de a închide porţile unităţilor şcolare va avea efect pe termen lung.

„În opinia noastră, efectele predării online vor avea consecinţe pe termen lung, deoarece Guvernul, în ultimele 6 luni, nu a fost capabil să doteze şcolile cu instrumente digitale şi nu a creat infrastructura necesară educaţiei digitale şi nici conţinuturile educaţionale digitale, – curriculumul digital – necesare pentru educaţia online. Totodată, profesorii şi specialiştii în educaţie susţin că în cazul preşcolarilor şi a elevilor din clasele primare, prin predarea online, nu se pot dezvolta abilităţile de comunicare orale şi de scriere şi nici abilităţile de înţelegere a unui text. Educaţia online afectează negativ copiii proveniţi din familiile defavorizate, cărora nu le sunt oferite condiţiile tehnice necesare de a participa la educaţia online. Închiderea şcolilor va spori şi mai mult decalajul dintre şcolile din zonele rurale şi urbane, respectiv dintre copiii care trăiesc în condiţii mai bune şi cei care trăiesc în condiţii dificile”, se arată în luarea de poziţie menţionată.

De asemenea, se precizează că lipsa competenţelor digitale este o altă barieră majoră în educaţia online, „exacerbată în continuare de lipsa sprijinului oferit de către părinţi”.

În cazul copiilor mici, se arată în documentul citat, şcoala online nu funcţionează fără ajutorul direct al unui adult, iar telemunca şi educaţia online în acelaşi timp nu sunt fezabile în familiile cu mai mulţi copii.

„Există comunităţi în care educaţia online este dificilă sau imposibilă de implementat, caz în care numai educaţia bazată pe prezenţa fizică poate ajuta la reducerea părăsirii timpurii a şcolii”, se precizează în luarea de poziţie.

Prin urmare, Consiliul Judeţean Harghita şi liderii autorităţilor publice locale din judeţ cer Guvernului ca în fiecare grădiniţă şi şcoală, de la clasele pregătitoare până în clasa a VIII-a inclusiv, „aflate în scenariul verde”, să se reia cursurile „faţă în faţă”, iar comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile publice locale să decidă închiderea şcolilor, dacă această măsură este justificată.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că s-a depus la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita un proiect de hotărâre prin care se cere redeschiderea şcolilor aflate în scenariul verde, iar la Ministerul Educaţiei a fost înaintată o propunere de modificare a ordinului ministrului, privind suspendarea cursurilor care presupun prezenţa fizică a elevilor şi cadrelor didactice.

Dacă cele două propuneri nu vor fi acceptate, Borboly Csaba a precizat că se intenţionează ca problema să fie rezolvată în instanţă.

„Mergem mai departe, în contencios administrativ şi vom argumenta cu tot ce aţi auzit şi mai cerem şi prin intermediul mass-media ca toţi cei care pot să ne susţină cu argumente să ni se alăture, pentru că eu cred că trebuie să mergem mai departe la justiţie şi trebuie să oprim această decizie, care este în defavoarea tinerei generaţii”, a declarat Borboly.

Acesta a făcut referire şi la rezultatele unui sondaj despre educaţia online, la care au răspuns 1.526 de cadre didactice din judeţ şi care arată că 72% dintre respondenţi consideră că lipsa dispozitivelor electronice şi a conexiunii la Internet reprezintă cea mai mare problemă în această perioadă.

De asemenea, mai bine de jumătate dintre dascălii participanţi la sondaj spun că nu au primit instruire metodologică privind învăţământul online, dar şi că elevilor le lipseşte motivaţia de a participa la cursuri, în vreme ce 37% dintre ei spun că nu au echipament pentru învăţământul online.

La conferinţa de presă a participat, în format online, şi consilierul judeţean Rácz Árpád, director al unei şcoli de pe Valea Ghimeşului, care a vorbit despre faptul că în zonă nu există semnal la operatorul de telefonie la care sunt conectate tabletele primite de la Ministerul Educaţiei, făcând referire şi la faptul că puţini elevi au cameră proprie şi trebuie să participe la cursuri online în aceeaşi încăpere în care se află mama, bunica sau fraţii mai mici.

De asemenea, primarul comunei Sânsimion, Kozma István, prezent la conferinţa de presă, a spus că părinţii sunt revoltaţi pentru că nu se redeschid şcolile, în contextul în care în localitate nu s-a mai înregistrat nici un caz de infectare cu noul coronavirus din data de 14 noiembrie.

În luarea de poziţie a preşedintelui CJ şi primarilor din judeţ se mai subliniază că „deschiderea şcolilor şi menţinerea deschisă a acestora se justifică şi prin faptul că, potrivit opiniei oficiale şi a specialiştilor, izbucnirea celui de-al doilea val al epidemiei nu poate fi legată de deschiderea instituţiilor de învăţământ şi că măsurile împotriva răspândirii epidemiei au funcţionat cel mai eficient în cazul instituţiilor de învăţământ, nefiind identificate focare semnificative de contaminare în instituţiile de învăţământ”.

Sursa: https://www.g4media.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.