Colț de lectură în vârf de munte. Bibliotecari din Harghita se alătură iniţiativei România EduCab

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În acest weekend, mai mulți bibliotecari din Harghita se alătură iniţiativei România EduCab, care vor amenaja cel de-al 11-lea punct de citit în vârf de munte din România.

Cabina Panoramică Piatra Ghilcoş din Parcul Naţional Cheile Bicazului este cel de-al  doilea colț de lectură la înălțime din Harghita, primul fiind amenajat şi inaugurat la Cabana Piatra Singuratică din Munţii Hăşmaş, în septembrie 2019.

„Credem că obiceiul cititului poate fi onorat şi în vârf de munte, fără să aduci cu tine în rucsac materialele de lectură la fiecare drumeţie.” – este crezul membrilor grupului România EduCaB, căruia se alătură bibliotecari temerari din judeţul Harghita.

Prin proiectul EduCab în Munţi, inițiatorii  urmăresc crearea colţurilor de lectură în cât mai multe cabane din Munţii Carpaţi,  cu sprijinul National Geographic, Magazine Romania, Decât o Revistă, Descoperă Himalaya, precum şi al Bibliotecilor Judeţene arondate.

****

România EduCab este o platformă națională, inter-instituțională, inter-disciplinară lansată în 2015, cu scopul de a crește capacitatea bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, catalizând resurse educaționale pentru activarea unor mecanisme de dezvoltare durabile în comunități.  România EduCab este momentan în stadiu de implementare în nouă județe: Dâmbovița, Dolj, Teleorman, Vâlcea, Cluj, Brăila, Suceava, Vaslui și Timiș, cu proiecte inițiative pilot începute sau în stadiu de planificare în 55 de comunități mici și mijlocii din România.

„Prin România EduCab ne propunem să sprijinim procesul de creștere a capacității bibliotecilor publice de a funcționa ca centre de resurse pentru comunitățile locale, oferind platforma instituțională pentru ca diverse organizații și grupuri informale să se implice prin implementarea unor proiecte pe domeniul lor de expertiză, lărgindu-și astfel grupul țintă și aria de acoperire.”, precizează inițiatorii acestui proiect.

Inițiativa a fost lansată la nivel pilot în 2013 de către Ipsos România, în județul Dâmbovița, fiind acum scalată la nivel național. România EduCab capitalizează un concept de dezvoltare schițat și aflat în stadiu de implementare în centrul Nepalului (districtul Dhading), dezvoltat de către Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală (CRIDL), în colaborare cu Cold Feet Foundation din Kathmandu. Alte organizații din SUA, Olanda, România, Belgia, Bulgaria și Turcia s-au alăturat de curând pentru dezvoltarea initiațivei atât în România cât și în alte țări.
Partenerii strategici ai Ipsos pentru implementarea inițiativei în România sunt: Biblioteca Națională a României, rețeaua Biblionet, bibliotecile județene, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală (CRIDL). Din februarie 2015, mai mult de 20 de ONG-uri, grupuri informale & think tank-uri, companii și alte instituții publice s-au alăturat programului după un eveniment de lansare organizat cu sprijinul Impact Hub din București.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy