Se coace un caz gen Belina și în Harghita?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Se coace un caz gen Belina și în Harghita? Titlul nu este întâmplător.

De ceva săptămâni, un ziar maghiar independent din județul Harghita, adică ziarul online szekelyujsag.info, trage semnale de alarmă cu privire la niște mișcări necurate ale unor grupuri de interese care vor să afecteze proprietatea statului român asupra zonei Lacu Roșu și să-l treacă în proprietatea unor persoane conectate la statul ungar.

Conform ziarului amintit, pentru a face asta s-a făcut un scenariu prin care se cere desființarea firmei Monturist care are proprietate asupra unor terenuri în zona respectivă și care a mai fost țintă anterior, când fostul primar Mezei Janos a înstrăinat 400 mp unei firme locale, dar și alungarea unei alte firme locale, Viridis, care se ocupă acum cu agrementul cu bărcile pe Lacu Roșu. Scenariul ar avea ca punct de pornire un articol semnat de Hantz Peter, fost membru al Comitetului de Inițiativă Bolyai, care în 2006 milita pentru segregarea etnică a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, în care acesta a semnalat că nu ar fi respectate niște reguli de protecția mediului în zona Lacu Roșu, care face parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. De aceea, soluția ar fi ca cele două firme să fie îndepărtate, iar locul lor să fie luat de firme apropiate UDMR și conducerii Parcului Național, condus de Hegyi Barna.

Cum fac asta? Parcul Național nu mai acordă firmei Viridis aviz pentru activitatea cu bărcile, deși ar exista un acord de colaborare cu Parcul National, de pe urma căruia au plătit, în fiecare an, sume consistente pentru anumite servicii către acesta. Sumă care, se pare, nu ar mai fi fost suficientă și pe care firma nu ar mai fi putut s-o suporte, dată fiind perioada de pandemie, când încasările au fost scăzute. Întrucât Parcul Național nu a mai dat aviz firmei Viridis și nici nu a lămurit motivele legale pentru care nu mai vrea să continue colaborarea, deși i s-ar fi solicitat, scoate serviciul de agrement cu bărcile la un fel de procedură de atribuire în participațiune, cu termen în 31 martie a.c., pentru ca acesta să ajungă, cel mai probabil, la firma care trebuie. După înlăturarea firmei Viridis, care mai oferă niște locuri de muncă unor oameni din zonă, ar urma atacul la firma Monturist, pentru desființarea acesteia. Pentru aceasta se mizează pe sprijinul consilierilor UDMR și Partidului Oamenilor Liberi din Consiliul Local Gheorgheni, care respectă cuvântul șefului de partid.

Sunt, însă, niște chestiuni mai complicate, care ar presupune și sprijin de la nivel central, pentru că Lacu Roșu aparține de Apele Române, care este în subordinea Ministerului Mediului, condus de Tanczos Barna. Scenariul ar presupune trecerea, în două etape, a luciului apei în administrarea Parcului Național, care l-ar da pentru valorificare unei firme locale, apropiată de grupul de interese al liderilor UDMR din Gheorgheni. Deci, un fel de Belina. Adică să fie scos din proprietatea statului român, adică de la Apele Române și dat, în final, ParculuI Național, care să dispună apoi, ferit de ochii altora, la a-l da unui privat să-l valorifice. Iar zona Lacu Roșu chiar are ce oferi!

Szekelyujsag.info mai atrage atenția asupra unor lucruri care nu sunt văzute de conducerea Parcului Național. Firma despre care se spune că ar urma să primească administrarea Lacului Roșu ar fi construit ilegal în zonă, fără a respecta avizul emis de Parcul Național și a defrișat pădure în zonă, tot fără a respecta avizul respectiv. Mai mult, în zonă nu se respectă nici condițiile de protecția mediului, în pârâul Bicaz fiind deversate tot felul de materiale care ar fi trebuit, de fapt, evacuate prin vidanjare. Lucru care nu este văzut, de asemenea, de conducerea Parcului Național, preocupată, se pare, doar de planul amintit.

Ilegalitatea construcțiilor ar fi fost constatată de Primăria Gheorgheni în 2019 și 2021, care a și aplicat câte o amendă de 1.000 lei. Fabulos, nu? Dar Primăria Gheorgheni nu ar fi trebuit, oare, să sesizeze și alte organe abilitate?

Detalii aici: https://szekelyujsag.info/6321-2/, https://szekelyujsag.info/torvenytelensegek-a-bekas-szoros-nagyhagymas-nemzeti-parknal/, https://szekelyujsag.info/egy-ujabb-belnia-bunugyi-eset-lathataron-a-gyilkos-tonal/.

Din informațiile noastre, se pare că cele relatate mai sus sunt doar o parte a unei povești mai mari, care ar avea, de fapt, ca final, intrarea zonei lacu Roșu în mâna statului ungar, care prin firma Manevi Pro Transilvania SRL, filiala românească a firmei ungare de stat Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, ar fi achiziționat în stațiunea Lacu Roșu mai multe imobile, la fel cum a făcut în Borsec, Satu Mare, Cluj Napoca. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să fie dați la o parte toți cei care nu fac parte din echipa Manevi sau care nu slujesc interesele acesteia.

Este cert un lucru, și în Harghita sunt resurse naturale care sunt interesante pentru alții. Și mai ales acum, când ar trebui să ne păzim resursele, în aceste vremuri complicate, poate ar fi momentul să ne trezim din amorțeală înainte să ni se ia preșul de sub picioare, cum e vorba la români.

Vom reveni cu noi detalii pentru că tema este interesantă și de mare actualitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy