Senatorul PSD Ovidiu Donțu: Directorii de școli să fie aleși pe patru ani prin votul profesorilor din unitatea de învățământ

0

Articol disponibil în: Română

proiect-de-lege-psd

Senatorul PSD Ovidiu Donțu a depus in Parlament o initiațivă legislativă care prevede ca directorii și directorii adjuncți din învățământul preuniversitar vor fi aleși prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unităti de învățământ, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit.

Potrivit proiectului, citat de Mediafax, directorii şi directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar sunt exceptaţi de la prevederile articolului 257 din Legea educaţiei naţionale, care prevede că funcţia de director şi director adjunct se ocupă prin concurs public, de către cadrele didactice titulare, membre ale corpului naţional de experţi în management.

În cazul directorilor din învăţământul preuniversitar, funcţiile se ocupă în urma alegerilor, prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit. Alegerile se organizează de către unitatea de învăţământ preuniversitar, prin inspectoratul şcolar.

Propunerea legislativă prevede ca inspectoratul şcolar să numească comisia pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor, care este formată din 7-9 membri, din care cel puţin un reprezentant al inspectoratului şcolar, sau al Municipiului Bucureşti, 5 cadre didactice din respectiva unitate de învăţământ şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, propuşi de Consiliul de Administraţie al şcolii. La alegerile pentru funcţiile de director şi director adjunct din învăţămîntul preuniversitar vor participa, de drept, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate şi un reprezentant al părinţilor, cu statut de observatori.
Potrivit iniţiatorului, nelimitarea numărului de mandate asigură posibilitatea rămânerii pe posturi a unor manageri care au avut rezultate bune.
Ovidiu Donţu spune că a decis să depună iniţiativa legislativă în urma discuţiilor care au existat în mass-media, referitoare la ocuparea posturilor de directori din învăţămîntul preuniversitar.  Totodată, acesta precizează  că proiectul a mai fost în dezbatere parlamentară şi a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului.


Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy