Și acum ce va face UDMR cu semiluna?
Articol disponibil în: Magyar Română
Încă din 2015 am atras atenția (click aici pentru articol) că cei de la UDMR se grăbesc cu steagul așa zisului „Ținut Secuiesc” și nu țin cont de semnificația simbolurilor pe care le folosesc pentru acest drapel și că este posibil să se creeze confuzii sau, mai rău, semiluna fiind un simbol primoridial al musulmanilor.
Iată că, acum când lumea e în pragul unui război mondial, unul dintre principalii lideri ai lumii musulmane, care deține și o forță militară importantă pe plan internațional, vorbește despre un posibil război între „Semilună și Cruce”, cele două simboluri sacre ale musulmanilor și creștinilor, iar în acest context UDMR-ul va flutura, arbora și pune la loc de cinste un steag cu principalul element, semiluna.
Și uite așa s-a ajuns ca într-o lume în care simbolurile au o putere imensă, fiecare alegere în materie de reprezentare vizuală poate avea consecințe neașteptate. UDMR, în încercarea sa de a propune un steag pentru așa-zisul „Ținut Secuiesc”, a ales să includă semiluna ca element central. Această alegere a fost făcută, după cum vă spuneam, în ciuda avertismentelor că semiluna este un simbol primordial al musulmanilor și nu se potrivește cu imaginea pe care o dorește UDMR pentru această regiune.
În contextul actual, în care tensiunile internaționale sunt la cote înalte, alegerea simbolului semilunei de către UDMR pare și mai nepotrivită. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a folosit recent semiluna ca simbol într-o retorică agresivă împotriva Occidentului, întrebând: „Vreți luptă Semilună – Cruce?”. Această declarație a amplificat semnificația simbolului și a pus în lumină alegerea neinspirată a UDMR.
Este evident că UDMR nu a anticipat această situație când a propus steagul. Cu toate acestea, acum se află într-o poziție delicată. Cum va explica UDMR alegerea simbolului semilunei în contextul actual? Cum va răspunde la întrebările și preocupările comunității maghiare pe care pretinde că o reprezintă?
În plus, este important de menționat că steagul propus de UDMR nu este oficial recunoscut și nici nu există un „Ținut Secuiesc” ca entitate administrativă. Acest lucru adaugă un alt nivel de complexitate situației.
Iată cum, alegerea simbolului semilunei de către UDMR pentru steagul „Ținutului Secuiesc” a fost o decizie nepotrivită, care acum are implicații mult mai mari decât s-ar fi așteptat. Este esențial ca UDMR să abordeze această problemă cu responsabilitate și să clarifice poziția sa în fața comunității pe care o reprezintă.
Delicat moment pentru UDRM… și le-am spus că semiluna…