Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Torțe aprinse pentru cei 149 de eroi înhumați la Valea Uzului, de Ziua Armatei Române

Pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, românii vor fi prezenți în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului pentru a-i cinsti așa cum se cuvine pe Eroii Români care s-au înălțat către Cer, vărsându-și sângele pe întreg cuprinsul Văii Uzului, anunță medicul Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației ”Calea Neamului”.

Cel supranumit ”Sufletul Ardealului” face cunoscut programul dedicat eroilor din Valea Uzului. Cei prezenți vor aprinde pe înserat 149 de torțe si se vom ruga ca lumina lor să fie văzută de Ei. Fiecare torță va purta numele de botez al unui militar Erou. Aceste nume vor fi pomenite la Slujba Religioasă care va avea loc cu acest prilej, la fel cum au fost pomeniți Eroii Armatei Române la Arcul de Triumf la aniversarea celor 100 de ani de la intrarea trupelor române în Budapesta și a eliberării Ungariei de comunism, în 1919.

Cu Avram Iancu, Generalul Armatei de Moți, la Valea Uzului

Până la sfârșitul Veacurilor Duhul Crăișorului Munților va ocroti Neamul Românesc.

Lângă cei 149 de militari români, al căror nume îl știm, căzuți în luptele de pe Valea Uzului din octombrie 1916, a venit Generalul Armatei de Moți, Avram Iancu, conducătorul Legiunii Auraria Gemina, înființată deasemenea în luna octombrie 1848.

Tot în octombrie, ziua de 25, Armata Română a eliberat ultima palmă de pământ românesc de sub ocupația horthystă, în cel de Al Doilea Război Mondial.

Sunt milioane de morminte, de eroi cunoscuți si necunoscuți, căzuți de-a lungul veacurilor pentru acest Tărâm; atunci când avem onoarea, privilegiul, de a ști Numele lor, aceste nume trebuie să fie rostite, strigate, să se audă până la ei, până acolo, în Cerul lui Hristos. Sunt numele bunicilor, străbunicilor și strămoșilor noștri, nume din familiile noastre, din sângele nostru, nu sunt niște noțiuni abstracte sau simple statistici. De aceea Numele lor trebuie rostit, atunci când este cunoscut, de aceea numele lor se pomenește la parastase, pentru a ști că este Iancu, Horea, SȘtefan, Mihai, Mircea, Ion, Vasile, Gheorghe, Marin, pentru a ști că românii au luptat de la începutul veacurilor pentru Libertatea de a avea Nume de Botez Românesc.
Cu Dumnezeu înainte mergem până la Judecata de Apoi cu aceste Nume, cu această Libertate de a fi Români.
Avram Iancu a luptat, murit și biruit pentru ea
– declară ferm Mihai Tîrnoveanu.
3 comentarii la “Torțe aprinse pentru cei 149 de eroi înhumați la Valea Uzului, de Ziua Armatei Române

 1. Gazda Árpád

  Poate nu ati aflat: Oficiul National pentru Cultul Eroilor a clarificat inca in data de 12 iunie, ca in cimitirul de la Valea Uzului sunt inmormantati cel mult 11 militari romani, dintre care 8 cunoscuti, 3 necunoscuti. Conform documentarului publicat pe site-ul Ministerului Apararii Nationale cifra de 149 este gresita. Eroii despre care s-a crezut ca sunt inmormantati aici au fost initial inmormantati in Poiana Uzului, iar de acolo osemintele lor au fost mutate in cimitirul eroilor de la Comanesti. Va rog, nu mai creati tensiuni cu publicarea unor informatii care s-au dovedit a fi neadevarate! Studiati documentarul ONCE aici: https://once.mapn.ro/pages/view/175

  Raspunde
 2. Stefan Somesean

  Rog cititorii sã citeascã cu atentie comunicatul oficial ONCE despre acest cimitir aici:
  https://once.mapn.ro/pages/view/175
  Vor putea consta, cã cei 149 de eroi români nu au fost înhumati la Valea Uzului ci la Poiana Uzului, iar ulterior au fost mutati la Comãnesti.
  Astfel este lipsit de sens sã fie omagiati altundeva, într-un cimitir unde sunt înhumati soldati ai armatei Austro-Ungare. Eu nu zic sã nu se orgaznizeze comemorarea la Valea Uzului, dar cei care se doc acolo e bine sã stie, cã omagiazã soldati ai armatei inamice.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *