Zile caniculare – sfaturile pompierilor harghiteni
Articol disponibil în: Magyar Română
Timp de două zile, 27-28 august a.c., județul Harghita se află sub atenționare meteorologică Cod Galben, ce vizează val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat, conform informării transmise de către Administrația Națională de Meteorologie.
Luni (28 august), valul de căldură va continua să se intensifice și va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 35 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 21 de grade.
În perioadele caniculare, facem apel la cetățeni să evite aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare, în intervalul orar 11.00 – 18.00.
Pentru siguranța lor, aceștia sunt sfătuiți să poarte haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
Totodată, aceștia trebuie să se hidrateze corespunzător, consumând circa 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, evitând băuturile alcoolice și pe cele care conțin cofeină, dar și alimentele cu conținut sporit de grăsimi.
De asemenea, se recomandă consumul fructelor și legumelor proaspete.
O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor, care nu trebuie lăsați singuri în autoturisme expuse la soare.
Le reamintim cetățenilor că, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Ce să nu lași niciodată în mașină pe timpul caniculei?
Copiii mici lăsați singuri în mașini sunt expuși riscului de hipertermie (supraîncălzire), deoarece nu își pot regla temperatura corpului la fel de repede ca adulții. Starea de sănătate a unui copil mic blocat într-o mașină fierbinte se poate deteriora în câteva minute, așa că nu ar trebui să fie lăsat niciodată singur – nici măcar un minut.
Animalele de companie nu trebuie lăsate singure într-un vehicul niciodată, mai ales în zilele caniculare.
Când temperatura de afară este foarte ridicată, anumite obiecte uitate în autovehicule pot provoca daune și îi pot răni pe ocupanți.
Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.
La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.
Gelul antibacterian conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.
Fiți prevăzători, pentru binele vostru și al celor dragi!
Comportamentul preventiv salvează vieți și bunuri!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE