Cum ne educăm copiii în limba oficială a țării unde trăim?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Observăm în România un grav derapaj din partea politicienilor maghiari care blochează efectiv posibilitatea copiilor de a face ceva cu viața lor în țara în care trăiesc. Sunt puși sărmanii copii să învețe doar limba maghiară, fără să stăpânească bine limba oficială a țării  în care trăiesc.

Această atitudine nu este nici pe departe una de păstrare a identității naționale, ci una de înrobire a etnicilor maghiari care sunt făcuți de mici să depindă de politicieni și de administrația vorbitoare de limba maghiară și atât. Dacă învățarea în limba maghiară în zonele Harghita, Covasna, Mureș ar fi dublată și de învățarea corectă a limbii române nu ar fi o problemă, dar din păcate vorbesc cu elevi de liceu de prin Hargjita și sunt nevoit să folosesc semne sau să am translator.

maghiariDacă aceasta practică de învațare a limbii maghiare și nu și a celei oficiale ar fi un obicei al tuturor comunităților de maghiari din lume atunci nu am avea nimic de comentat, dar comunitățile de maghiari din Canada sau SUA pun accent pe educarea copiilor în limba engleză, comunitatea de maghiari din Germania își educă copiii în germană, cea din Franța în franceză și tot așa. Numai în România copiii maghiari nu trebuie să înțeleagă decât ce zic politicienii maghiari și ce le servește presa de limbă maghiară.

Mulți vor fi tentați să plaseze acest articol în zona de conflict româno-maghiar, iar cei care fac asta nu sunt decât niște proști. Am scris acest articol după ce de luni de zile am încercat să găsim un tânăr din Harghita și să îl angajăm corespondent de presă pe un salariu mai bun decât cele din Harghita, dar din păcate tinerii de aici nu sunt angajabili, deoarece nu stăpânesc limba română. Mii de locuri de muncă foarte bine plătite nu sunt accesibile tinerilor maghiari pentru că nu stăpânesc limba oficială. Nu este o crimă să ținem acești tineri frumoși și deștepți acasă pe banii părinților doar pentru că nimeni nu a avut grijă ca ei să cunoască limba oficială a statului în care trăiesc?

Un tânăr maghiar care știe programare, dar și limba oficială ar putea lucra de acasă pentru o firmă din România și ar câștiga între 4.000 și 12.000 lei pe lună, un salariu foarte mare pentru Harghita. Și în zona de media, un tânăr jurnalist care cunoaște ambele limbi și se ocupă și de marketing ar putea câștiga ușor 4.000 lei pe lună și așa mai departe, exemple peste exemple.

Trebuie să înceteze odată această blocare a copiilor. Ce să facă un tânăr din Gheorgheni care nu știe limba oficială? E condamnat să rămână acolo și să trăiască din ajutor social sau să se ducă în Ungaria?

Am cercetat ce se întâmplă cu mai toate comunitățile de diferite etnii din toate țările și din păcate doar în Romania și doar comunitatea de maghiari prin liderii politici blochează posibilitatea propiilor copii de a evolua în țara ai cărei cetățeni sunt.

Închei prin a vă arăta un exemplu de integrare cu limba oficială. Exemplul unei fetițe de etnie română care a mers în China cu familia, iar familia a înțeles cât de important este ca micuța să învețe limba țării în care locuiesc.

[poll id=”14″]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy